„Пътна полиция“ иска по-високи глоби за превишена скорост

 „Пътна полиция“ иска по-високи глоби за превишена скорост

Повишение на глобите за нарушителите, карали с превишена скорост и промени в законодателството. Това предлагат от „Пътна полиция“ за справяне с катастрофите по пътищата. Шефът на КАТ Бойко Рановски обяви пред журналисти, че електронните фишове достигат трудно до нарушителите. И уточни, че по-солените санкции ще засегнат шофьорите, които превишават скоростта с повече от 30км/ч.

Пътна полиция хваща по 600 шофьори без книжка седмично, каза още Рановски, цитиран от „Дарик“. И уточни, че подготвените промени в законодателството основно са насочени към уязвимите и рискови участници в движение, неправоспособните водачи и завишаване на глобите за скорост.

„Предлагаме да се увеличи глобата за нарушения, основно за превишаване на скоростта над 30 км/ч и нагоре. Глобата трябва да е драстична и всеки да знае, че като превишава правилата, ще трябва да си понесе и санкцията, която му се налага“, добави шефът на „Пътна полиция“.

„Предвиждат се и промени в законодателството, насочени към бързо достигане на глобата и връчване на нарушителя“, каза той. И уточни, че от изпратените електронни фишове чрез пощенски услуги половината се връщат, защото половината от получателите не са били намерени. С новите промени глобата ще може да се оповестява публично в интернет и това да се счита за „връчване“, ако получателят не бъде намерен при първото потърсване.

Тази година се наблюдава увеличаване на броя на катастрофите по пътищата, продължи Рановски. В сравнение с миналата година през 2015-а пътните произшествия са се увеличили със 149, жертвите на войната на пътя с 26, а ранените – с 235 души.

standartnews.com

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *