РИОСВ каза НЕ на мината

 РИОСВ каза НЕ на мината

В 11:00ч. се проведе  заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ ПАЗАРДЖИК относно инвестиционното предложение на „РЕСУРС-1”АД за „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”.   След три часово обсъждане експертите единодушно взеха решение и  НЕ ОДОБРИХА осъществяването на инвестиционното предложение.

В световния ден на туризма 27 септември, въпреки проливния дъжд, стотици велинградчани  показаха, чрез мирна демонстрация, че туризъм и рудодобив са несъвместими на територията на Община Велинград. Под звуците на гръмките гайди на ансамбъл от община Сопот, бе разпънат 40 метров трибаргеник, който изпълни цялата улица пред РИОСВ Пазарджик.

Организатори на мероприятието бяха гражданска инициатива „Запазване на Община Велинград като екологично чист регион без рудодобив“ в сътрудничество с община Велинград, с участието на  гайдарския ансамбъл на община Сопот.

Кметът на община Велинград твърдо застава против откриване на мина „Грънчарица”. Той подчерта, че мината ще замърси водата на Велинград  и няма да допусне тя да  застраши здравето на хората.  Ще бъде пагубна и за икономиката  и туризма на града и региона.

Д-р  Костадин Коев и велинградчани са доволни от обективната оценка на експертите, въпреки че концесионера заплаши, че ще си търси правата в съда.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *