Специализирана прокуратура ОБВИНИ екскметицата на Ракитово Емилия Еленкова заради ЗАПИСИ на заповед за над 1 млн. лв. в ПОЛЗА на фирми

 Специализирана прокуратура ОБВИНИ екскметицата на Ракитово Емилия Еленкова заради ЗАПИСИ на заповед за над 1 млн. лв. в ПОЛЗА на фирми
На 10 януари Специализирана прокуратура с постановление е образувала досъдебно производство срещу бившата кметица на Ракитово за периода 2009 – 2011 г. Емилия Еленкова, научи „Виделина”. Поради промяна в НПК наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура се е произнесъл по преписката, изготвена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Очаква се да бъде изготвен и внесен в Специализирания съд обвинителен акт срещу Еленкова за подписани от нея в качеството й на кмет на Ракитово 6 записи на заповед в полза на дружествата „Абнер Комюникейшън” ЕООД и „Омега Гранд” ЕООД.
Още в началото на ноември 2017 г. от Община Ракитово алармираха, че продължават да търпят вреди от дела, свързани с бившия кмет Емилия Еленкова. През април м.г. станало ясно, че срещу Общината са заведени 6 изпълнителни дела по описа на пловдивския ЧСИ Величко Апостолов. След подадени възражения от Общината, състави на Районен съд – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив ги приели за основателни и изпълнението по тях било спряно. Така засега не са отклонени средства на Общината в полза на взискателя – дружествата „Абнер Комюникейшън” ЕООД и „Омега Гранд” ЕООД и са спестени приблизително 1 160 000 лв. Причина за образуване на делата били подписани от бившия кмет Еленкова 6 записа на заповеди, като фрапиращото в случая е, че те касаят правоотношения между търговски дружества – „КИССИК консулт“ ЕООД, „Абнер Комюникейшън“ и „Омега Гранд“ ЕООД. Община Ракитово чрез кмета Еленкова е станала поръчител, без да има каквото и да е правно основание за това и без решение на Общински съвет. Реално, бившата кметица е задължила едностранно Общината да заплати сумите по записите за заповед, без да има договорни отношения с тези фирми. Във връзка с това деяние в Окръжна прокуратура – Пловдив е образувана прокурорска преписка № 5829/2017 г., се казваше още в прессъобщението на Община Ракитово.
През декември м.г. в Окръжен съд – Пазарджик, започна отначало наказателно дело от общ характер против Еленкова за длъжностно престъпление в размер на 256 297 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения) и неимуществени – смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него. Сега съдебният състав е с председател съдия Коста Стоянов, а според обвинителния акт престъплението е извършено с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите – изпълнители на проектите. Повторението на делото се наложи заради пенсионирането през септември м.г. на съдия Георги Веселинов, който председателстваше съдебния състав.
videlinabg.com

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *