Стягат протести във Велинград срещу добива на волфрам, ВАС разреши концесията

 Стягат протести във Велинград срещу добива на волфрам, ВАС разреши концесията

Започналата още през 2009 г. сага с добива на волфрам на територията на Община Велинград продължава с пълна сила, след като и последната възможна съдебна инстанция остави без разглеждане искането на кмета д-р Костадин Коев за стопиране на концесията и процедурата за инвестиционно намерение от находище „Грънчарица – център“. Решението на 7-членния състав на ВАС от миналата седмица е окончателно, след като преди това три- и петчленен състав на Върховния административен съд оставиха без разглеждане искането на кмета Коев за отмяна на решението от 13 януари 2017 г., с което бе дадена зелена светлина за добив на волфрам от мина „Грънчарица -център“ от пловдивското дружество „Ресурс 1“, спечелило концесията още през 2009 г. Находището се намира на 4 км от село Кръстава и на 25 км от Велинград.

Жителите на СПА столицата на Балканите, известна със своите близо 100 лековити минерални извори и чист родопски въздух, вече се стягат за различни форми на протест, след като над 12 000 от тях се включиха в подписката срещу добива на волфрам в района. Лично кметът Костадин Коев декларира своята позиция
по проблема пред президента на България Румен Радев при последното посещание на държавния глава в курорта, а твърдо против добива на волфрам са всички представители на туристическия бранж, местното сдружение на ресторантьорите и хотелиерите, неправителствените организации и местните жители.

Те са притеснени от евентуално замърсяване на минералните и питейни води на Велинград, които биха прогонили хилядите родни и чуждестранни туристи от прочутия курорт. Управителят на ВКТВ Йордан Нанов твърди, че специалисти и геодезисти на водното дружество са обходили зоната на водохващане на събирателна деривация „Бистрица“ и са категорични, че в обхвата на находище „Грънчарица – Център“ има повърхностни води и опасност токсични вещества от отмиването на рудата ще попаднат в близката река Грънчарица. Тази опасност нараства при обилни дъждове и снеготопене, твърдят експертите. От фирмата концесионер „Ресурс 1“ са категорични, че няма абсолютно никаква опасност за природата, защото волфрамът не е радиоактивен материал, но велинградчани не искат да ги чуят и да приемат решението на последната съдебна инстанция.

trud.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *