Съдът разреши концесията за волфрам във велинградско, очакват се протести

 Съдът разреши концесията за волфрам във велинградско, очакват се протести

Сагата с добива на волфам във велинградско продължава. Последната съдебна инстанция окончателно остави без разглеждане искането на община Велинград за стопиране на процедурата за инвестиционното намерение от находище „Грънчарица – център“. В рамките на дни се очаква да стане ясна и позицията на неправителствените организации по темата, като според запознати не са изключени и протести.

Надеждите на мнозина велинградачни, общинското ръководство, неправителствени сдружения и туристическия бизнес в курорта бяха попарени от решението на 7-членния състав на Върховния административен съд. С него магистратите оставят без разглеждане искането на кмета Костадин Коев за отмяна на решението от 13 януари 2017 година, с което ВАС даде „зелена светлина“ на инвестициионното намерение на пловдивското дружество да добива волфрам от находище „Грънчарица – Център“.

Припомняме, че вече няколко съдебни инстанции отхвърлиха решението на директора на РИОС – Пазарджик да спре докладът по ОВОС, докато не се изяснят всички въпроси около концесията – за влиянието върху човешкото здраве и природата. Административният съд в Пазарджик сметна, че директорът на РИОСВ не е заинтересована страна по казуса, решението бе потвърдено от три, пет и сега от седемчленен състав на ВАС.

Независимо от съдебните решения Общинското ръководство на Велинград, неправителствени организации и туристическия бранш са категорични, че има опасност от добива на волфрам да се замърсят водите на Велинград – и питейните, и минералните. Затова и позицията им относно инвестиционното намерение на пловдивската фирма остава категорично „Против“. Пред Пред Телекабел ТВ нееднократно управителят на водното дружество Йордан Нанов заявява, че геодезисти и специалисти от ВКТВ са обходили маршрут в зоната на водохващането на Събирателна деривация „Бистрица“ и са категорични, че в обхвата на находище „Грънчарица – Център“ има повърхностни води. При дъждове и снеготопене концентрацията на токсични вещества от отмиването на рудата ще расте, а има опасност и от еднократно “залпово” изливане на замърсена вода в р. Грънчарица, което бъдещата пречиствателна станция за рудни води да не може да поеме и преработи.

Преди дни от курорта заявиха категорично, че ако върховните магистрати разрешат концесията, във Велинград са готови на протестни действия. Това бе и позицията, която общинското ръководство и туристическият бранш изразиха пред президентът Румен Радев при официалното му посещение в града. По неофициална информация тогава държавният глава също е изразил своята подкрепа. В следващите дни се очаква да стане какво ще предприемат общината, туристическият бранш, неправителствените организации и обществеността във Велинград.

telekabeltv.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *