ТРЕВОЖНО!  Дойде денят, в който по теснолинейката остана само 1 работещ локомотив.

 ТРЕВОЖНО!   Дойде денят, в който по теснолинейката остана само 1 работещ локомотив.

Дойде денят, в който по теснолинейката остана само 1 работещ локомотив. Поради тази причина на сайта на БДЖ пише, че влакове 16101, 16104, 16105 и 16108 са отменени днес и пътниците за тях ще се извозват с автобуси. Това са половината от влаковете, които свързват град Септември със СПА столицата на Балканите Велинград, най-високата гара на Балканите – Аврамово, ски столицата на Балканите Банско и минералните извори на град Добринище.

До тежкото положение на локомотивите се е стигнало вероятно поради липса на части за ремонта на старите машини. Едните са произведени преди 53 години, а другите през 1988 година. По-запознати споделят, че подобно положение никога не е имало – при необходими 3+1 локомотива за обслужване на движението по линията да се разполага само с 1.

Най-голям е проблемът за жителите на района около гара Цветино, които нямат друг превоз. До селата им няма асфалт, няма пътна мрежа. Ежедневно с влака от там до Велинград слизат десетки хора, за да посещават болницата, пазара, магазини, институции, банки, за да идат на работа и др. Когато няма влак, автобусите наместо влака не ходят до гара Цветино заради риска от счупването им по тежкия терен.

Друг е проблемът с туристите. През лятото стотици туристи от целия свят посещават теснолинейката заради пътуването с нея. Когато няма влак, мнозина се отказват, защото са дошли заради железницата, а не за да използва евтиния превоз. За съжаление, в момента ситуацията е такава – масово отказване на туристи поради липса на влакове.

Ще допусне ли БДЖ нито един влак по линията да не замине и умишлено ли е това? Ако не е, то кой ще поеме отговорност за допуснатата небрежност?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *