Тържествено отбелязване деня на Свети Георги Победоносец, празник на Българската армия

 Тържествено отбелязване деня на Свети Георги Победоносец, празник на Българската армия

Ритуал по тържествено издигане на Националния флаг на Република България , даде началото на тържественото отбелязване на деня на Свети Георги Победоносец- Ден на храбростта и празник на Българската армия във Велинград.

Представителен духов оркестър „Димитър Мечев“  с  диригент Димитър Лазаров  и мажоретен състав с ръководител Биляна Масларова, поведоха шествието от официални лица до паметника на загиналите войни в кв. Лъджене, където бе отслужен  водосвет и молебен за здраве на българските войни от отец Иван.   В почетен караул от РК „Родопчани“- НС „Традиция“ бяха  благословени и бойните знамена.

Официални лица на празника бяха: кметът на Община Велинград  д-р Костадин Коев, тримата Велинградски народни представители от 44 народно събрание Димитър Гечев, Сегрей Кичиков и Славчо Велков, председателят на ОбС Велинград инж. Бельо Мандраджиев, общински съветници и служители на общинска администрация.

В тържественото си слово кметът д-р Коев каза: „ Историята ни е славна и изпълнена с победи извоювани с военно мъжество и храброст. Българската армия винаги е била символ на държавността, а ролята й да демонстрира амбициите на държавата да отстоява своя национален идеал и да защитава своите национални интереси“

Народния представител Славчо Велков и председателят на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“-Велинград  Костадин Златев  също държаха слово, след което последва едноминутно мълчание и падане на колене за почитане на  паметта на храбрите и доблестни български войни

Под шпалир  от мажоретки и в съпровод на Представителния духов оркестър бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите войни от: Общинска администрация, Общински съвет –Велинград, Народните представители от 13 МИР Пазарджик,  „Дружба Родина“, Съюз на запасните офицери и сержанти, исторически музей, представители на  училища, читалища, и граждани на Велинград.

Празника бе почетен също и в кв. Чепино и кв. Каменица, като бяха поднесени  цветя и на паметниците на загиналите войни.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *