Тя е Северина, 23-годишна млада жена, която е убедена, че трябва с всяко свое действие да се стремим да помагаме на хората около нас

 Тя е Северина, 23-годишна млада жена, която е убедена, че трябва с всяко свое действие да се стремим да помагаме на хората около нас

Тя е Северина, 23-годишна млада жена, която е убедена, че трябва с всяко свое действие да се стремим да помагаме на хората около нас. Решихме да ви разкажем нейната необикновена история, в която ключово е даряването и то на живот, защото вярваме, че тези примери трябва да ни водят във всяко наше действие.

Преди време Северина попада на интересна информация за донорството на яйцеклетки, чете по темата и започва да обмисля идеята самата тя да стане донор. Водена е от желанието да помогне за раждането на нов живот от жена, която не спира да мечтае да зачене, износи и роди собствено здраво и щастливо бебче. Провокира я съдбата на нейна много близка приятелка, която по медицински причини няма шанса да има свое дете.

Решението да стане донор

Преди три години Северина става майка. „Чувството да имаш дете е неописуемо. Семейството е най-важното нещо“, споделя младата дама и допълва, че за нея майчинството е нещо уникално и много свято. „Имах идея да даря яйцеклетка, но когато родих дъщеричката си, чувството да се събуждаш с едно малко ангелче до себе си ме накара да взема окончателно решение да го направя. Имам много приятели, които дълго време се бореха за най-голямото си щастие. Но една от тях никога няма да има свое дете. Реших, че искам да помогна на жена, която също като нея мечтае да стане майка, защото това е неописуемо щастие“, разказа Северина. И така започва нейният път към дарителството.

Пътят до даряването

Когато вече е взела сериозното решение да дари яйцеклетки, Северина се насочва към екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Въпреки, че е на 23 години, си записва час за установяване на яйчниковия резерв. „Исках да съм сигурна, че един ден ще мога да имам още едно дете. Когато дойдох на преглед, докторът ме попита „Защо искаш този преглед? Ти си само на 23 години. Някакъв проблем ли имаш?“. Казах „Не, просто искам да даря яйцеклетки“. Реакцията му много ме окуражи, разцелува ми ръцете. Той не очакваше подобно нещо. Това беше много емоционален момент“, през сълзи си спомня Северина. Въпреки изключително благородния характер на дарителството, подобни жестове все още са рядкост за страната ни и лекарите посрещат жените, решили се на тях, като бели лястовици.

След прегледа идва ред и за запознанството с Мария Караилиева и Жана Лазарова, които са координатори на донорската програма OPTIMA EGGS на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. За Северина те се превръщат в истински приятелки. „Жана и Мария бяха неотлъчно до мен – информираха ме, отговаряха на всичките ми въпроси. Случвало се е да им звъня по телефона във всевъзможни часове и винаги са били насреща“, разказва младата жена. Между първия преглед и процедурата за даряване на яйцеклетка минава повече от месец, който за нея е изпълнен с някои прости за следване медицински предписания, но и размисли за това, което предстои.

Дойдох за пункцията. Говорих с анестезиолога, който ме успокои, шегуваше се за това каква добра упойка ще ми постави и как аз не трябва да се тревожа. Пункцията не е болезнена“, разказва Северина. В действителност даряването на яйцеклетки до голяма степен напомня на класическата инвитро процедура, при която пациентката преминава през специално съобразена с нея контролирана хормонална стимулация. Така тялото й произвежда повече от обичайната една яйцеклетка за месечния цикъл и по този начин шансът за успешна развръзка е по-голям. Самото даряване е кратка процедура, извършавана под пълна упойка за максимален комфорт. Яйцеклетките се извличат от яйчниците на донорката, а няколко часа по-късно тя може да се прибере в къщи.

Гледайте специалното ни видео за донорската програма Optima Eggs тук.

Усещане за благословия

След процедурата се чувствах много добре. Въпреки, че беше много рано, аз си казах, че съм помогнала, че съм дарила нов живот. Почувствах се благословена“, споделя развълнувана Северина. Оказва се, че по-голямото й притеснение е как ще каже на приятелките си през какво преминава, защото не е сигурна как ще реагират. Но се оказва, че за тях не само темата не е непозната, а дори Северина не е единственият донор сред тях. Според нея трябва много да се говори за това, защото повечето хора не разбират, че когато даряваш, помагаш да се роди едно малко слънчице на семейство, което иначе няма шанс да посрещне най-голямото щастие в дома си. „Искам да кажа на жените, които имат проблеми със забременяването, никога да не се отказват. А на тези, които имат деца, нека се замислят дали не могат да помогнат на другите, които имат проблеми, а най-голямата им мечта е да станат майки“, призова Северина.

http://shterevhospital.com

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *