Увеличиха заплатите на кметовете във Велинградско

 Увеличиха заплатите на кметовете във Велинградско

Община Велинград ще стартира процедура по прекратяване на концесията за Женска баня. Зад това искане на кмета Костадин Коев застанаха съветниците от ГЕРБ, ДПС и Народен съюз. Местните политици актуализираха и възнагражденията на кметове на села и кметските наместници.

Напрежението между управляващи и опозиция възникна още в самото начало на заседанието с приемането на дневния ред. От мнозинството поискаха допълнителните точки да бъдат разгледани в началото, което провокира недоволство. Въпреки това предложението бе прието. Дебатите обаче продължиха при гласуване на заплатите на кметовете и кметските наместници.

София Ключкова от гражданското сдружение “Бъдеще за община Велинград” бе против увеличението на заплатите на кметовете на селата, тъй като според нея повечето от тях не работят или поне не качествено. На противоположното мнение обаче се оказаха съветниците.

Александър Гагов дори предложи заплатите на кметовете на населените места и кметските наместници да бъдат актуализирани на всеки 6 месеца. Според решението, кметът на община Велинград ще получава месечно възнаграждение от 2 400 лева, кметът на село Драгиново – 1 169. След тях се нареждат кметовете на Грашево, Кръстава, Пашови и Света Петка с 935, на Абланица, Биркова и Рохлева – 764 лева. Всички останали кметове и наместници ще получават по 619 лева.

С гласовете на съветниците от ГЕРБ, ДПС и Народния съюз местните политици упълномощиха кмета Костадин Коев да стартира процедура по разваляне на концесионния договор за Женска баня. С “Въздържал се” гласуваха съветниците от групите на БСП, Социалдемократическата партия и местните коалиции “Бъдеще за община Велинград” и “Патриоти”.

Общинските съветници разрешиха на МБАЛ – Велинград закупуването на два високопроходими автомобила за нуждите на хората на хемодиализа. Общата стойност възлиза на 40 000 лева при условията на финансов лизинг. Местните политици поискаха на следващо заседание да изслушат управителя на новосъздадения Медицински център “Велинград”. Те искат от него информация на какъв етап е учредяването на общинското дружество.

Източник:  telemedia.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *