Условно за ученик-шофьор, който потрошил такси

 Условно за ученик-шофьор, който потрошил такси

Таксиметрова фирма иска от младеж от Пазарджик да плати близо 9000 лева, защото като шофьор не спрял на стоп и потрошил скъпо возило. Теодор К., който към момента на инцидента е бил ученик, е обвинен от прокуратурата в повреждане на чуждо имущество при неспазване на Закона за движението по пътищата. Той живее в Белово, завършил е престижно пазарджишко училище миналата година с отличие. Сега е студент в НСА и не получава стипендия, а за първия семестър е платил такса от 350 лева. Няма никакво движимо и недвижимо имущество. На първа инстанция Районният съд уважи иска само до 2303 лева (плюс около 1800 лева разноски по делото на съда), постанови 4 месеца условно при 3-годишен изпитателен срок и отне книжката на момчето за 7 месеца. За смекчаващи вината обстоятелства бяха приети липсата на шофьорски опит и непознаването на улиците в курорта, позитивната характеристика и чистото съдебно минало на гимназиста.

Инцидентът

На 27 декември 2015 г. младежът, който имал по-малко от 3 месеца стаж зад волана, игнорирал стопа на кръстовището при ул.“Александър Стамболийски“ и ул.“Св.св.Кирил и Методий“ и при управляване на лек автомобил „Хюндай Санта Фе“ се врязал в такси „Шевролет Нубира“, собственост на частна фирма. Сега от „Транс Корект 60″ ЕООД предявиха иск от 8300 лева против ученика. В сумата не влизат лихвите, нито пък 550-те лева разноски по делото. От велинградското дружество обясняват, че имат два таксиметрови автомобила. В нощта на инцидента шофьорът на нубирата тъкмо застъпил на работа като нощна смяна и около 4 часа се отзовал на повикване от комплекс „Карина” във Велинград, откъдето взел сервитьор и тръгнали за „Каменица”. Колата минала по ул. „Юндола” и след дискотека „Пикадили” свила към въпросното кръстовище, където светофарите мигали в жълто. По същото време Теодор си тръгнал от дискотека „Версай” във Велинград, като управлявал джипа на баща си „Хюндай Санта Фе”

и возел четири съученички, които трябвало да откара

до хотел „Камена”, където те били отседнали с ансамбъла за народни танци „Елица”.

Поради причинените повреди на шевролета същият е снет от отчет и е разкомплектован. Във връзка с процесното ПТП за него ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” е изплатило 5996.80 лева по застраховка „Каско”.

От заключението на съдебно-стоковата експертиза е видно,че пазарната стойност към момента на извършване на деянието на лек автомобил „Шевролет Нибура” с рег.№ РА 6976 ВТ, е 8300 лева.

Съдът не даде вяра на обясненията на подсъдимия и на показанията на свидетели, че на кръстовището таксито е завило към тях с висока скорост, а Теодор е управлявал джипа плътно вдясно, но бил спрял на знак „Стоп”, а и тези показания бяха в противоречие с установеното място на сблъсък на двете МПС от протокола за оглед и авто-техническата експертиза.

http://zname.info/

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *