УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА ЗА ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ

 УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА ЗА ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ

Действащата училищната мрежа в Община Велинград осигурява образование според държавните образователни изисквания и обхваща детски градини, училища и обслужващи звена.Местната власт е отговорна за предоставяне на образователни услуги в общинските детски градини, училища и обслужващи звена, който се финансират от и чрез общинския бюджет.  За осигуряване на нормален учебен процес за учебната  2015 / 2016 година от експертите в администрацията са подадени всички необходими данни по съответните процедури за финансиране и прилагане на системи за разпределяне и контрол при усвояването на финансовия ресурс от учебните заведения, за формиране на паралелки, както и са осигурени със съответната организация важни училищни дейности – учебна документация, учебници, организиране на транспорт, както и осигуряване на финансиране за пътуващите ученици и учители.

В съответствие със сроковете и изисквания в нормативните документи са осигурени дейностите в защитени и средищни училища – транспорт, целодневно обучение и др.

През учебната 2015/16 година в целодневни детски градини са обхванати 877 деца в 39 целодневни групи. Към ЦДГ „Еделвайс” има сформирани 3 полудневни групи със 66 деца за децата от кв. Анезица  Яслените групи към ОДЗ са 3, в които са записани 56 деца под 3 годишна възраст.

След промените свързани с отделянето на Община Сърница учебната 2015/2016г. ще започне в  10 основни училища / ОУ /, 4 средни общообразователни училища / СОУ/ и 3 професионални гимназии. Броят на учениците в общинските училища за учебната 2015/2016г. е 3644 в 179 паралелки. Броят на учениците в първи клас е 420. Най – много първокласници ще приеме ОУ „ Н.Рилски „ – Велинград / 72 /, а най- малко първокласници  – 9 деца, са в ОУ „ в. Левски „ – Грашево.

По отношение на децата с увреждания в училища и детски градини се прилага ресурсното подпомагане и интегрирането им в масовата образователна система. За тази учебна година   обхванатите деца със СОП в ДГ са 24, а в училищата са 86.За обучението на децата със специални образователни потребности допълнително се финансират дейности по обучението им, които са в размер на 34 980лв.

В съответствие с правомощията си Общината осигурява и контролира предучилищното възпитание и подготовка на децата в детските градини, обхвата на подлежащите на задължително обучение  2 години преди постъпване в първи клас и до 16 годишна възраст, финансирането на делегираните от държавата дейности и на местните дейности по образованието, здравното обслужване и сигурността на децата и учениците, условията за училищно хранене, спорт и транспорт. В съответствие с тези изисквания общината провежда образователна местна политика, съобразена със специфичните условия и обективни фактори. регионалната специфика на града и околните селища, които определят брой училища, брой деца, брой паралелки,  брой детски градини и др. Решават  се въпроси, свързани с материално-техническата база и нейното обновяване, териториалната организация на образователната дейност, кадровото им обезпечаване и обхванатите деца.

Ежегодно Общински съвет одобрява съществуването на самостоятелни маломерни и слети паралелки и ги дофинансира като изпълнява разпоредбите на Наредба № 7. Сумата за бюджет 2015 е в размер на 7 440 лв.

За осигуряване на задължителното обхващане  на 5 и 6 годишните деца две години преди постъпване в първи клас за децата в малките населени места са осигурени полудневни групи към училищата, в който са обхванати 254 деца.

Детските заведения работиха през месец юли и август с намален капацитет, като режима беше съобразен с посещаемостта през летните месеци.

Ежегодно в бюджета на общината се отделят значителни средства за дофинансиране на издръжката на детските заведения – основно за хранене,отопление и поддържане на материалната база в добро състояние.

В Програмата за капиталови разходи на Община Велинград за 2015г. са осигурени 30 000лв. за ремонт и подмяна на котела за отоплението на ЦДГ „ Детски рай „ – Велинград, 4 000лв. за ремонт на отоплителната инсталация в ЦДГ „ Пролет „ – Драгиново, както и 28 000лв. за ремонт на филиала към ЦДГ „ Еделвайс „ . Ремонтите са възложени и няма да се нарушава нормалния ритъм на работа в детските заведения.

Относно въведените такси с последните промени в Наредба за определянето и администрирането на местните  такси  се запазиха преференциалните такси за брой деца от едно семейство, както и за деца със заболявания и деца сираци. Съобразявайки се с влошената социалната и демографска обстановка  – рязко намаляване на жизнения стандарт на населението, разширяване на бедността, повишаване на безработицата и разширяващи се процеси на социална изолация на малцинствата, които пряко рефлектират върху децата, диференцирането на таксите подпомага семействата при отглеждането на децата. До месец септември 2015г. от тези преференции са се възползвали общо 84 семейства.

 

Община Велинград

velingradnews

Свързана публикации