Учениците ще се радват на допълнителна ваканция през май, но тази събота ще се учи

 Учениците ще се радват на допълнителна ваканция през май, но тази събота ще се учи

Причината са матурите за 7-и и 12-и клас

На учениците, които не са в 7-и и 12-и клас, ще се съберат седем дни почивка между 18 и 24 май. Причината е, че в този период се провеждат матурите, а денят между тях ще бъде неучебен. От МОН оповестиха разместванията в учебните часове, при които 14 май 2016 г. /събота/ ще бъде учебен ден, като децата ще учат с програмата за понеделник. Промяната се налага заради обявения от Министерския съвет 23 май /понеделник/ за неработен ден. В същото време със заповед на министъра на образованието и науката 19 май /четвъртък/ е обявен за неучебен ден, в който училищата ще организират спортни празници, разнообразни състезания и излети. Тази промяна се налага заради организирането на държавните зрелостни изпити, за чието провеждане са ангажирани 10 000 учители и 2700 родители.

На 18 май е задължителната матура по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас, а на 20 май – втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците. До момента най-много абитуриенти са подали заявка за втора матура по биология.

За първи път тази година на матурите ще има засилени мерки за сигурност, а родители ще патрулират и в санитарните възли на училищата, за да дебнат за скрити телефони. Учениците пък ще пишат с химикалки, раздадени от МОН, като по този начин се предотвратява възможността някой да пише с „умна“ химикалка, чрез която може да се подсказва.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *