Фестивал на руската култура събра в Ракитово над 300 участници от страната

 Фестивал на руската култура събра в Ракитово над 300 участници от страната

В празник на руската песен и стихове се превърна първият Фестивал на руската култура, който се проведе днес в Ракитово. Залата на Образцово народно читалище“ Будилник“ в града едва побра желаещите да се докоснат до магията на руското творчество, а на сцената се изявиха над 300 индивидуални изпълнители и групови формации. Най-малкият участник бе 6-годишната Михаела Стоянова от град Елхово, която обра овациите на публиката, като изрецитира на един дъх откъс от стихотворението „ Телефон“ на Корнелий Чуковски, а най-възрастният участник бе Асен Гардански от Велинград, който изпълни „ Смуглянка“ и „ Подмосковные вечера“. Фестивалът бе открит от музикантите от Градския духов оркестър на Ракитово с диригент маестро Никола Янев-Чоли, а сред останалите изпълнители зрителите чуха изпълненията на хор“ Орфей“ при Дружеството за приятелство с народите на Русия, общество на независимите държави и ветераните от войните от град Пловдив с диригент маестро-академик Виолета Ковачева, вокална формация „ Пловдивски ритми“ с диригент маестро Янко Павлов, Мажоретен състав „ Електра“ от град Костандово с художествен ръководител Биляна Бешева, Вокална група“ Велина“ при ОНЧ“ Отец Паисий“ във Велинград с ръководител Ели Саздова и много други от Панагюрище, Перник, Брацигово, Пазарджик, Велико Търново, Костандово, Исперихово, Козарско и т.н. Публиката изпрати с аплодисменти и учениците от Международната обществена организация „ Българска асоциация ВИТЯЗИ-ХАН АСПАРУХ“-гр.Пазарджик с ръководители Албена и Милена Гълъбинови. Всички участници бяха наградени с медали и дипломи от организаторите.

Организатори на фестивала са община Ракитово, Общински съвет на БСП в града с председател Нина Димова, ОНЧ“Будилник“, местната структура на Национално движение „ Русофили“ с председател Тодор Тодоров и Сдружение „ Суткя“ с председател Свилен Топчиев. Официални гости на събитието бяха народните представители Йордан Младенов и Надя Клисурска, представителят от Посолството на Руската федерация Алексей Новоселов, Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, областният председател на БСП Петя Цанкова, които приветстваха участниците във фестивала и поздравиха организаторите за идеята в Ракитово да се реализира тази инициатива. Атанас Зафиров поздрави участниците и от името на лидера на БСП и председател на Парламентарната група на социалистите Корнелия Нинова и изрази надежда, че фестивалът ще даде своя принос за развитието на двустранните отношения между България и Русия. Сред гостите бяха и  председателите на областните ръководства на „Русофили“, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на ветераните от войните и на Арменската общност. Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев изпрати поздравителен адрес до фестивала, в който поздравява организаторите за амбицията да популяризират историята, традициите и културното наследство на България и Русия.

„В Ракитово от векове съжителства пъстра палитра от култури, а днес градът ни е домакин на още една култура-руската, заяви в приветствието си председателят на Общински съвет в Ракитово Нина Димова. Тя припомни, че нишката, която свързва България и Русия е дълголетна и подчерта, че повод да се организира този фестивал са 141 години от Освобождението на България и 140 г. от установяване на българо-руските дипломатически отношения. Целта на Фестивала на руската култура-Ракитово 2019 г. е да бъдат подобрени отношенията между двете страни. Г-жа Димова пожела много творчески успехи и вдъхновение на участниците, пристигнали от различни краища на България. Вашите дарби правят света ни по-добър и продължават да бъдат силна и сърдечна връзка между две култури, между два народа“, подчерта Нина Димова.

Организаторите изказват благодарност към спонсорите, с чиято финансова помощ фестивалът бе реализиран:

Община Ракитово, Национален съвет на БСП , Областен съвет на БСП, Йордан Младенов, Николай Ковачев, Щерян Холянов, Велчо Велев, Любомир Петков, Орхан Хаджиев, Иван Кадурин, Йордан Кадурин, Христо Янушев, фирма „ВАС- 98“, Петър Вандев, Ангел Станков, Иван Велев, Надка и Ангел Говедарски, Асен Иванов.

 

 

От организаторите:

общ.Ракитово

ОбС на БСП-Ракитово

ОНЧ“Будилник“-Ракитово

НД„Русофили“-Ракитово

Сдружение „Суткя“-Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *