„Хоро на Орището – Традицията е жива”

 „Хоро на Орището – Традицията е жива”

На 18 март в гр.Велинград, Сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“ и Дружество за защита на Родопите, със съдействието на Община Велинград, организират голямо „Пролетно хоро” с тазгодишно мото „Хоро на Орището – Традицията е жива”.
Във фестивала ще вземат участие над 1500 души, от 45 фолклорни състава от цялата страна. Фестивалът се отличава с уникално парад- дефиле което ще започне от Градския стадион към центъра на кв.Каменица.
Всяка година когато цялата земя се събужда от зимен сън,”Пролетно хоро” събира всички тези хора точно тук във Велинград – Спа столицата на Балканите с една едничка цел – да се даде нов живот на българското наследство чрез енергията която се получава хващайки се на хоро.
Фестивалът няма конкурсен характер. Неговите идеи са да се съберат хора обичащи българското хоро на различна възраст,с различни професии и интереси, да се обмени опит, да се създадат приятелски взаимоотношения. Всяка група или клуб да покаже наученото, да изиграят хоро характерно за региона им и по този начин още веднъж да проличи пъстротата на фолклора ни .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *