Хърватия защити със закон бездомните животни

 Хърватия защити със закон бездомните животни

Парламентът на Хърватия прие закон, с който защитава животните. Той категорично забранява убийството на бездомни животни и задължава всяка община да изгради минимум един приют, в който могат да бъдат настанени поне 50 животни в беда, пише 24chasa.bg.

Според приетия от Хърватския парламент закон, местните органи на управление се задължават да финансират общинските приюти. Основната цел е да се гарантира дом и нормален живот на всяко изоставено животно, както и да бъде осигурена адекватна ветеринарна грижа за тях.

Законът изисква да бъде контролирана разрастващата се популация на бездомните кучета, както и да се осъществява строг контрол над грижите за домашните кучета. С изпълнението на този закон властите в Хърватия са убедени, че изоставените животни ще станат по-малко, а приютите ще се справят с приема на всички нуждаещи се и ще могат да работят, спазвайки всички задължителни стандарти.

В закона е включена и клауза за строги санкции за жестоко и нехуманно отношение към животните. Тук е включена и изричната забрана за стреляне по домашните животни, без значение какво е оръжието. Допуска се използване само на специализирани оръжия за „приспиване“ на животните, което се прави с цел защита на човешката безопасност. Строго се забранява и използването на пиратки и всякакви други пиротехнически средства с цел вреда на животните.

В закона има клауза за дивите животни, която забранява ‚отглеждането им в домашни условия. С отглеждане на диви животни могат да се занимават единствено зоопарковете.

Законът забранява рязането на ушите и опашките на кучетата, като се допуска изключение за ловните кучета.

Ще доживеем ли и в България да се приеме подобен закон? Ще се радваме да споделите мнението си с нас.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *