Централен минерален плаж-Велинград, вече носи името на своя създател „Йосиф Шнитер”

 Централен минерален плаж-Велинград, вече носи името на своя създател „Йосиф Шнитер”

По случай навършването на 80години от създаването на Централен минерален плаж във Велинград, Общинският съвет взе единодушно решение той да бъде преименуван и да носи името на своя създател Йосиф Шнитер.
Йосиф Шнитер е първия кмет на с. Лъджене и кмет на първата сборна община от селата Чепино, Лъджене и Каменица през 1934-1936 г. Той полага здравите основи на бъдещия национален и международен балнеологичен курорт и на бъдещата СПА столица на България и на Балканите. По време на неговото управление е открита първата ски-шанца в Чепино, създаден е първият съвет по курортно дело, каптирани са изворите за водоснабдяване от местността Легоринец. Той изготвя първите рекламни материали за курорта и го популяризира с фотоизложби в страната и чужбина. По негова идея на 25 юли 1937 г. в Лъджене е открит първият по рода си в Европа минерален плаж с 50-метров басейн.
От 10:00ч. в Художествена галерия „Цвета Шуманова” Община Велинград, Исторически музей-Велинград и общинско предприятие „Спортни имоти и пазари и туристически информационен център” организираха тържествено честване на 80 години от откриването на Централен минерален плаж.
Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изнесе благодарствено слово, отправено към Йосиф Шнитер, като каза: „Благодаря на този велик и стойностен човек, със значим принос за развитието на нашия край. Човек с европейско мислене, който е положил основата за бъдещето на нашия град.
Инж. Бельо Мандраджиев връчи решението на ОбС Велинград на сина на кмета Йосиф Шнитер- Антон Шнитер. Сред официалните гости бяха внуци и родственици на фамилията Шнитер. Голямо бе тяхното щастие и вълнение. Антон Шнитер, който е на 89 години и внучката на Йосиф Шнитер проф. Мария Шнитер с много голямо вълнение изгазиха своята благодарност. Според тях това преименуване на плажа, е най-големия подарък и признание за техния баща и дядо.
В галерията бе експонирана изложба на фотоси на Йосиф Шнитер. Представен бе документален филм за конкурса „Царица на Плажа”.
В 11:30ч. на Централния минерален плаж „Йосиф Шнитер” официалните гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.
Изпълненията на даровитите ДЮВИШ ,,Звънче” с ръководители сем. Казалиеви, внесоха много настроение сред присъстващите.
50 деца от плувните клубове „Белмекен” с треньори Йорданка Пенина и Велчо Клешков и клуб „Чепинец” с треньори Любка и Христо Доксинови, показаха демонстрационно плуване. Те бяха наградени от кмета д-р Коев с почетна грамота и раница. След това 80 разноцветни балона, символизиращи 80 годишния юбилей на плажа, полетяха високо в небето.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *