Честване 121 години от убийството на Алеко, читалище Велинград

 Честване 121 години от убийството на Алеко, читалище Велинград

През месец май НЧ „Отец Паисий – 1893“ и Сдружение за модерна култура организират среща-разговор по случай 121 години от убийството на Алеко Константинов. Гост на събитието ще е авторът на тритомната биография на Алеко Константинов Гавраил Панчев. Биографията бива определяна от БАН като като най-задълбоченото изследване на творчеството и личността на писателя.
Срещата ще предложи на гостите нов поглед върху убийството на Алеко, отивайки отвъд популярните тези за убийството като политическо, случайно, „Бай Ганю убива автора си“ и др. Срещата не цели единствено отбелязване на датата на убийството на Алеко, но и да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и „байганювщината“.
Срещата ще се проведе в в театралния салон на читалище „Отец Паисий – 1893“ на 8 май от 13.30 ч. (ул. „Хан Аспарух“ №31, гр. Велинград) и е със свободен вход за всички жители на Велинград и гости на града.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *