ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ РАЗХОДИТЕ ЗА ПЪТ ИЛИ НАЕМ НА УЧИТЕЛИ В МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

 ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ РАЗХОДИТЕ ЗА ПЪТ ИЛИ НАЕМ НА УЧИТЕЛИ В МАЛКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА

На педагогическите специалисти, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще се възстановяват разходите им за транспорт или за наем, ако са наели жилище в съответното населено място.
Това предвижда проект на Наредба за реда и условията за възстановяване на транспортните разходи или за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Проектът, който произтича от новия закон, е публикуван за обществено обсъждане в сайта на Министерството на образованието и науката, в раздел „Проекти на документи“.

Според наредбата малко населено място е това, в което живеят до 5000 души. Педагозите, които имат регистрация по настоящ адрес извън мястото, където работят, ще трябва да удостоверят този факт с документ. На тях ще им се възстановяват пътните разходи срещу билети, абонаментни карти или фактури за междуградски транспорт. Ще имат право да ползват и лични превозни средства срещу фактури за заредено гориво. Разходите им ще зависят от вида, марката, модела и разхода на гориво за маршрута от местоживеенето им до институцията, в която работят и обратно. Педагозите няма да имат право да получават пари за градски транспорт.
Право на възстановяване на средства за наем ще имат педагогическите специалисти, които са наели жилище в населеното място, в което работят. Изискването е да имат сключен договор за наем, който да не надвишава с повече от 30 % месечната сума за транспорт до местоживеенето им и обратно с най-евтиния вид транспорт.

Пресцентър на МОН

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *