Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • 11 строителни фирми в Пазарджишко са отпаднали от регистъра заради фалит и свиване на сектора
novini Uncategorized

11 строителни фирми в Пазарджишко са отпаднали от регистъра заради фалит и свиване на сектора

Седем са новорегистрираните строителни фирми в Пазарджишка област, съобщи на пресконференция днес шефът на регионалната Строителна камара, инж. Евтим Янев. Заедно с други 95, подновили регистрацията си до крайния срок – 30 юни, те ще имат право да извършват строително-ремонтни дейности за периода 2011/2012 година. По броя на регистрираните в Централния регистър областта се нарежда на 11 място сред останалите области в страната.
Най-много (69) са вписаните в регистъра фирми в община Пазарджик, следвана от Велинград – 11, Пещера – 5, Панагюрище – 4, Белово и Брацигово – по 2, и Ракитово и Септември – по 1. В общините Лесичово, Батак и Стрелча няма регистрирани строителни фирми.
11 фирми не са получили удостоверение и нямат право да изпълняват строителни обекти през следващата една година, най-честата причина за това е фалит, ограниченият обем на работа в областта или преориентиране към друга дейност, коментира инж. Янев. По думите му въпреки това в сектора се забелязва известно оживление – за сравнение през първото тримесечие на годината са издадени общо 94 разрешителни за строеж в областта, докато през второто те са нараснали на 119 (53 от тях са за жилищни сгради и 66 – за нежилищни). Очаква се тази тенденция да се запази до края на годината.
При почти двойно свиване на обема на работа (202 разрешителни през второто тримесечие на 2007 г.) за изминалата година броят на строителните работници на трудов договор е съкратен едва с 19% спрямо 2009 г. и с 30% в сравнение с 2008 г., което показва желание на фирмите в голяма степен да запазят потенциала си за бъдещето.
За миналата 2010 г. 95-те фирми с общо 2369 работници са реализирали 79 969 лв. Произведената продукция е с 37% по-малко в сравнение с 2009 г.и с 48% – в сравнение с 2008 г.
 

Related posts

ДУПКИ: “ДРАВА” ПЛАЧЕ ЗА АСФАЛТИРАНЕ

Пазарджиклия счупил рекорда с 3.40 промила, още петима карали пияни

Поредния пиян шофьор задържаха във Велинград