Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
ОБЩЕСТВО

140 години от освобождаването на Чепинско

Преди 140 години, на 8 януари 1878 година, първите руски отряди влизат в Чепинския край и слагат край на продължилото 5 века турско робство. Генерал Йосиф Гурко изпраща Втори дивизион на Девети хусарски Киевски полк по посока Белово-Каменица-Батак. Водачите превеждат полка през рида Алабак към местността Дълбочица и село Драгиново. На Бабинден в местността „Тудора”, сега кв. Каменица  хората посрещат руските войници с хляб и сол и вкусни ястия.

Тази паметна за велинградчани дата се отбеляза с изложба на Исторически музей Панагюрище „От урва на урва и от век на век“ , експонирана в  Исторически музей-Велинград.

В 16:30ч.  пред чешмата в кв. Каменица до „Сярна баня“, построена в чест на освободителите венци и цветя бяха поднесени от: Общинска администрация, ОбС Велинград, Исторически музей-Велинград, представители на Народните читалища в града, представители на политически партии, представители на правителствени и неправителствени организации, ученици и учители от различни училища, младежки и детски парламент към ЦПЛР-ОДК Велинград, граждани и гости.

Related posts

От днес 01.01.2017 минималната работна заплата става 460 лв., вижте как е нараствала от 1989 г. насам

Стягат шестото „Пролетно хоро“ във Велинград

Вижте какви екстри предлага един 4-звезден хотел във Велинград

Loading Facebook Comments ...