Сагата около решението, с което Общински съвет – Велинград обяви конкурс за отдаване под наем на залата в Покрития плувен басейн, приключи. На 20 август с 16 гласа “за” съветниците отмениха решението, върнато за преразглеждане от кмета Иван Лебанов и областния управител Дончо Баксанов.

Обстановката в залата бе много точен показател за възникналите обществени настроения: активно присъстваха привърженици както на двата плувни клуба “Чепинец” и “Белмекен”, така и на кандидатстващия за залата нов спортен клуб “Флекс 04”. Състоя се очакваният сблъсък на мнения, който преди това се случи и на страниците на вестник “Темпо”.
От името на плувните клубове треньорката Любов Доксинова прочете писмо от Българска федерация Плувни спортове. Федерацията е категорична, че даването на изградената от ПК “Чепинец” зала за сухи тренировки по плуване под наем за фитнес-зала, е драстично посегателство срещу един уникален спортен обект като Покрития плувен басейн във Велинград. Решението е подготвено “на тъмно”, без да се потърси становището на плувните клубове и специалистите от федерацията и спортното министерство.
Противоположната теза разви съветникът Лазар Белев, който показа снимки на залата – според него в нея не могат да се водят тренировки, защото оборудването е “от Междусъюзническата война”. Той отново обвини плувните клубове, че ползват общинска собственост незаконно и затова е сезирал Прокуратурата да се види с колко е ощетена общината. Г-н Белев се закани на следваща сесия да поиска разтрогване на договорите между общината и плувните клубове.
Позицията на Л. Белев бе подкрепена от Александър Гагов, Борис Голомехов и Екатерина Каферинова, като и тримата призоваха да няма война между различните спортни клубове.
Адмирираме хората, които искат да правят спорт, отговори треньорът Велко Клешков. Той подчерта, че статията на Лазар Белев в предишния брой на в. “Темпо” е пълна с клевети. Плувните клубове настояват да се проучи опита на посочените от г-н Белев общини Сандански и Пловдив, за да се види, че там спортните клубове ползват базата безплатно, а в Сандански получават и таксите от басейна и затова в момента са най-добрият плувен клуб в България. Община Велинград не трябва да лиши плувните клубове от залата на Покрития басейн, още повече, че тя е построена с доброволен труд на плувци и треньори и с техни средства, призова Велко Клешков.
При двете ясно очертани противоположни позиции компромисно решение от името на БСП предложи съветникът Тома Пачалов. Той се обърна към съветниците с думите, че отговорността да се стигне до такова противопоставяне е тяхна и че ако са били взети навреме решения за приоритетите на общината в областта на спорта, нямаше да се стигне дотук. Решението беше вкарано много бързо, влезе в дневен ред при положение, че на Оперативното бюро отсъстваха много от съветниците, не се проучиха допълнителните обстоятелства, не се дискутира в комисиите. “Сега е правилно да отменим това решение, а впоследствие да търсим други възможности за развитие на спортния клуб “Флекс 04”, предложи Т. Пачалов.
16 съветници от ДПС, БСП, БЗНС и ЗНС гласуваха за отмяна на спорното решение. Против се обявиха само четирима – Ал. Гагов, Л. Белев и колегите му от “Зелена България”. В сесията не участва нито един съветник от ГЕРБ и позицията на партията остана неясна.
Така тази сага засега приключи, но многобройните проблеми на спорта и спортната база във Велинград остават и е само въпрос на време кога ще “гръмне” следващият.
Материалите от сесията подготви Елена Баева