Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • 18 хиляди евро за велинградски ром от съда в Страсбург, общо 62 хиляди евро брои държавата по четири дела
novini Uncategorized

18 хиляди евро за велинградски ром от съда в Страсбург, общо 62 хиляди евро брои държавата по четири дела

15 хиляди евро за неимуществени вреди и 3000 евро разходи присъди Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург в полза на велинградчанина Васил Петров, съобщи днес Mediapool. По делото "Васил Сашов Петров срещу България" държавата е нарушила правото на живот и на ефективно вътрешноправно средство за защита. При бягството му след опит да бъде задържан по време на кражба срещу жалбоподателя от Велинград е открит огън от двама служители на реда. Вследствие на раните той претърпява операция на бъбреците и черния дроб. Петров твърди, че употребата на сила срещу него била неоправдана, застрашила живота му и почивала на расистки мотиви заради ромския му произход, а проведеното разследване не било ефективно. Съдът е отсъдил нарушение по първия казус, но е преценил, че няма нарушение по отношение на твърдението за расистки мотиви.
Над 62 хиляди евро общо ще плати държавата като обезщетения по това и още три спечелени от български граждани дела срещу нея в ЕСПЧ. Решението на правителството да изпълни присъдите на съда по четири жалби срещу България е взето днес.
Жалбата на Вероника и Петър Въчкови – родители на Ганчо Въчков, е за нарушено право на живот. През 1999 г. при опит за задържането му, след преследване и престрелка, той е убит от полицията. Според съда в Страсбург акцията по арестуването не е била правилно планирана и осъществена и за съществуващите към онзи момент обстоятелства използваната сила не е била абсолютно необходима. Проведеното следствие по случая от българските власти пропуска по недопустим начин да събере като доказателства показанията на участвалите в акцията служители на антитерористичната бригада към МВР.
ЕСПЧ поставя също така под сериозно съмнение психиатричната експертиза, която е извършена след смъртта на Ганчо Въчков. Заключенията й дават две възможности за смъртта – убийство и самоубийство. Прекъсването на разследването, без да бъдат установени служителите, взели участие в акцията, е знак за пълна липса на отговорност пред закона на полицията за нейните действия. Разследването е било и непълно, тъй като важни следствени действия изобщо не са били предприети. Съдът постановява, че делото не е имало необходимата пълнота, обективност и ефективност, в нарушение на чл. 2 на Конвенцията. На жалбоподателите по делото "Въчкови срещу България" е присъдено обезщетение от общо 30 хиляди евро за неимуществени вреди и 3605 евро за разходи и разноски.
По други две дела – "Коцева-Денчева срещу България" и "Филипов срещу България", са нарушени правата, гарантиращи съдебен процес в разумен срок и ефективно вътрешноправно средство за защита.
Маргарита Коцева-Денчева от Велико Търново е уволнена като директор на психиатрична болница през 1996 г. През 1997 г. завежда дело срещу здравното министерство, което все още не е приключило – следващото заседание е насрочено за 17 ноември 2010 г. пред ВКС. Продължителността на делото е надхвърлила 13 години. Съдът в Страсбург присъжда на Денчева обезщетение от 7300 евро за неимуществени вреди и 600 евро за разходи и разноски.
През 2000 г. срещу Димитър Филипов започнало наказателно производство за кражба, което приключило 6 години по-късно с осъдителна присъда. В периода октомври 2003 г. – ноември 2005 г. му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", която е обжалвана и потвърдена шест пъти. Съдът е решил, че посоченият период на задържане е бил необосновано дълъг и съдебните власти не са разгледали делото с необходимата бързина. На Филипов е присъдено обезщетение от 2300 евро за неимуществени вреди и 700 евро за разноски по делото.

Related posts

Градоначалникът с присъствие на Заседение на Областния съвет за развитие на Област Пазарджик

МВР разкри афера с крадени луксозни коли за 1 млн. евро

Жена от Драгиново изхвърли в реката няколкомесечното си бебе