Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • Криминално
  • 302 са свидетелите по дело за ЛИХВАРСТВО срещу велинградчанин, БРАНЯТ го трима адвокати
Криминално

302 са свидетелите по дело за ЛИХВАРСТВО срещу велинградчанин, БРАНЯТ го трима адвокати

302-ма са свидетелите по започналото преди месеци дело за лихварство в Окръжен съд – Пазарджик, а на днешното му четвърто заседание съдебният състав, председателстван от съдия Коста Стоянов, успя да разпита само един – Верка Топалова и да прочете показанията на починалата Запринка Калдаръмова. Двама адвокати се грижат за защитата на специализиралия се с клиенти от кв. “Анезица” велинградчанин Костадин Велев – пазарджишкият Атанас Павлов и станалата популярна в града с клиентите си Лука Бельов и бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова, пловдивска юристка Светлана Паскалева. Поради не особено стриктното им явяване от началото на настоящото дело обаче се наложило съдът да назначи на обвинения в лихварство и резервен защитник в лицето на адвокат Иван Главчев.
От неграмотната, по нейните думи, Верка, съдът и прокурор Нели Попова с много мъки успяха да научат, че не помни кога е взела заема, като срещу него си е оставила в заложната къща „до чаршията” дебитната карта. По думите й била взeла 500 лева “за къщата”, но нямаше представа каква сума е била изтеглена от дебитната й карта, в която и превеждали детските и социалните помощи. След като, по искане на прокурора, съдия Коста Стоянов прочете протокола от разпита на Топалова от досъдебното производство, се разбра, че познавала Костадин Велев като лихвар, взела е от заложната му къща през 2007 г. 1000 лева при лихви от 800 лв. Парите са били изтеглени от дебитната й карта, но не стана ясно за какъв период и каква сума.
На обвиняемия Велев бяха предявени от съда 2 пълномощни, подписвани при кмета на Костандово, но той не успя да си спомни да ги е виждал по-рано.
За следващото заседание през септември съдът разпореди принудително довеждане на неявилите се днес свидетели.
Източник: videlinabg.com

Related posts

Полицейски производства са образувани срещу два мъже са транспортиране и съхранение на незаконно добита дървесина

Полицейски производства са образувани спрямо шестима водачи през изминалите празнични дни

Млад мъж блъснал с лек автомобил стадо с овце и укрил се след това е бил задържан след издирване от служители на РУ-Велинград

Loading Facebook Comments ...