Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • 400 хил. лв. си търси чрез съда смолянско дружество от велинградското мюсюлманско настоятелство
novini Uncategorized

400 хил. лв. си търси чрез съда смолянско дружество от велинградското мюсюлманско настоятелство

По търговско дело от 2008 г. заседава отново Пазарджишкият окръжен съд с докладчик съдия Славейка Костадинова. Делото е образувано по искова молба на “Смолян Интернационал” ООД срещу Мюсюлманско настоятелство, Велинград, за неоснователно обогатяване в размер на 394 154.97 лв.
От материалите по делото става ясно, че по договор със смолянската фирма велинградското настоятелство си поръчало на ул. „Раковски” № 1 четириетажна сграда, част от която дружеството да ползва за 20-годишен период, като отдава помещения под наем. Сградата била завършена през 2003 г. и от есента на същата, след издаване на акт № 16, пусната в експлоатация. Представлявала партер и 3 етажа, предназначени за офиси и молитвени зали. По думите на изслушания днес свидетел – 80-годишният председател на настоятелството, около 2006/2007 г. предназначението на помещенията е сменено от Главно мюфтийство и в момента на партера са настанени базар, предоставен от смолянския инвеститор на фирми под наем, и баничарница (бивша кафе-сладкарница), която пък е на мюсюлманското настоятелство. На надпартерния етаж имало 2 молитвени зали, а на следващите 2 – бивши офиси, които сега са пансион на настоятелството. За кратко единият от бившите офиси безвъзмездно се ползвал от имам.
След извършените промени в духовното ръководство на мюфтийството се разбрало, че договорът няма правна стойност и с решение на ВКС е обявен за нищожен. На практика от 2008 г. досега дружеството в Смолян си търси парите, инвестирани в строежа на сградата.
За следващото заседание през март 2011 г., по искане на процесуалния представител на ищеца, ще бъдат призовани двама свидетели, ще бъде призовано отново и вещото лице. Според съдия Костадинова делото най-вероятно ще приключи със споразумение между страните.

Related posts

Още 16 хил. лв. вземане на „Айрмед – 2008” от Община Велинград призна съдът

Полицейско производство срещу нелегален таксиджия във Велинград

Полицията удари автоморги в Септември и Велинград. Намериха международно издирвани автомобили