Целият смисъл на социалната мрежа Фейсбук е да споделяте живота си с други хора. Най-вероятно имате повече от няколко приятели, които шерватт повече отколкото трябва. Ето пет неща, които по-добре да запазите за себе си.

1. Вашият телефон номер

Много лоша идея е да добавите телефонния си номер във вашата Фейсбук страница. Може да получите шеговито обаждане от недоброжелатели, а измамници и крадци с удоволствие биха използвали тази информация срещу вас. И не е само това. Фейсбук има трик, които работи почти през цялото време. Всеки, които притежава вашия номер, може да ви намери във Фейсбук. Реза Мойандин, експерт по сигурността, направи разследване, което показа, че дори не е необходимо да въведете специфичен телефонен номер. Той създаде програма, която генерира всеки възможен номер в САЩ, Великобритания и Канада. Чрез тези номера той получи информация от милиони профили във Фейсбук, които имат лоши настройки. Ако желае, Реза може да използва тази информация и да я продаде на черния пазар на хакери, които пък може да я използват срещу вас. Ако пък решите да вкарате телефонния си номер във Фейсбук, направете така, че той да е видим само за вас. Влезте във Фейсбук и кликнете на името си в горната част на страницата. След това натиснете „Обновяване на информацията“ в долния десен ъгъл на вашата снимка на корицата. После отидете на „Contact and Basic info“ в левия ъгъл и след това променете настройките на поверителността на телефонния си номер. В дясно ще видите иконка със силует на двама души, катинар или глобус. Ако видите глобуса или катинара, променете настройките на “ Само аз“. Така никой не може да види вашия номер и не може да го използва срещу вас.

2.Вашият домашен адрес.

Ако публикувате снимка от вашата ваканция или от най-скорошната ви покупка, това моментално ви излага на риск. Замислете се за момент, колко ужасни неща могат да се случат, ако някои престъпник знае вашия адрес. Махнете го от Фейсбука си. Следвайте инструкциите от предния раздел и отидете на „Contact and Basic info“ секцията от вашата профилна информация. След това отидете на „Добавяне на вашия адрес“, кликнете на „Промени“ и изтрийте адреса. След това натиснете „Запази промените“.

3. Всичко свързано с работа.

Опитайте се да не публикувате във Фейсбук къде работите. Ако някой от вашето работно място потърси служители във Фейсбук, може да попадне на публикация или снимка, която да не му хареса. По същия начин, ако някой хакер иска да пробие компютърната система във вашия офис, социалната мрежа ще е първата му стъпка. Това също може да бъде поправено. Може да използвате вашият Фейсбук график да сканира ваши минали публикации. Махнете всякаква информация относно работното си място, особено ако се оплаквате от нея. Ако имате публикации, свързани с бившата ви работа, добре е да премахнете и тях.

4. Състоянието на връзката ви.

Състоянието на вашата връзка може да предизвика неловкост. Броят на „харесванията“, които може да получите, ако смените вашия статус от „женен/а“ на „сложно е“, ще ви побърка. Не забравяйте измамниците, които се опитват да ви измамят чрез фалшивите профили на красиви жени и секси мъже. Те използват социалната мрежа, електронната поща и сайтовете за запознанства, за да създадат романтична връзка с вас и да ви вземат парите. Не искате това да ви се случва, затова е най-лесно да премахнете статуса на връзката ви.

5. Вашата информация за плащания

Фейсбук е безплатен, но все пак иска вашия номер на кредитната ви карта. Добавяне на такава информация ви позволява да купувате подаръци и най-различни други неща. Колко удобно! Разбира се, това е един от най-добрите начини да получите обаждане от банката, за да ви съобщят, че дължите пари за нещо, което дори не сте поръчвали. Малък член на семейството или някои шеговито настроен приятел може да използва тази информация и да си купи каквото си пожелае с вашата кредитна карта директно от вашия компютър. Предполагам, че не искате това да ви се случва, нали?

Отворете вашия фейсбук, отидете на „Настройки“, след това на „Плащания“ и после на „Настройки на профила“. Ако виждате някаква запазена информация относно кредитната ви карта, просто я изтрийте. Това също така ви предпазва от хакери, които се опитват да пробият във вашия Фейсбук профил.

standartnews.com