Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Апелативният съд намали присъдата на велинградския архитект Мануил Манолов, осъден за блудство с 2 малолетни и 2 непълнолетни момичета
novini Uncategorized

Апелативният съд намали присъдата на велинградския архитект Мануил Манолов, осъден за блудство с 2 малолетни и 2 непълнолетни момичета

С решение от 1 ноември Пловдивският апелативен съд измени частично наказанието, наложено от пазарджишките магистрати на велинградския архитект Мануил Манолов. Горната инстанция измени квалификацията по отношение на едното момиче – Е. Р. Манолов трябва да плати и 1120 лв. съдебни разноски. Решението не е окончателно и може да се обжалва през ВКС.
Присъдата, която 62-годишният Манолов получи на първа инстанция, беше общо 7 години лишаване от свобода при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Пазарджишкият окръжен съд го призна за виновен в извършване на блудствени действия с малолетните А. Т. и М. А. (на 12 години) и непълнолетните Е. Я. (на 14 години) и Е. Р. (15-годишна), с различна честота – по осем пъти с А. Т. и Е. Я., шест пъти – с малолетната М. А., и два пъти – с непълнолетната Е. Р. За да склони Е. Я. да удовлетвори сексуалното му желание, освен чрез заплахи, Манолов си послужил с привеждането й в безпомощно състояние, като първо я напил с уиски. В тежест на осъдения бяха присъдени и 4430 лв. деловодни разноски.
През септември 2008 г. четирите учели в местното помощно училище. Трите били с били с нормално физиологично развитие, Р. била с лека степен на умствена изостаналост. До началото на септември 2008 г., с изключение на Р., останалите не се познавали с Манолов. В началото на септември 2008 г. тя предложила на останалите работа и ги завела на гробищата. Манолов пристигнал с джипа си, поканил ги да се качат и им казал, че това, което правят, трябва да бъде запазено в тайна. За да бъде по-убедителен, ги заплашил с нож. След това започнал да ги опипва, накарал ги да му направят орална любов, за което ги „възнаградил” с по 10 лв. След седмица и половина-две на гробищата се състояла втора среща, този път Манолов ги завел у дома си, повторил се същият сценарий, надницата била 12 лв., на следващия ден отново паднала на 10 лв. Последвали поредица срещи, като веднъж ходела една част от групата, друг път – друга, заплащането се движело между 10 и 22 лв. В края на септември едно от момичетата споделило със своя учителка, тя сигнализирала в полицията.
На 30 септември, докато Манолов бил на горния етаж на къщата си, две от момичетата, които този ден били у тях, видели през прозореца полицаи и се разпищели. Униформените разбили заключената врата и заварили Манолов, възбуден и гол, да се опитва да надене някакво долнище, а двете момичета – изплашени, стресирани и разплакани. Педофилът бил закопчан, а момичетата – отведени в болницата за преглед.
Съдът преценил, че макар само една от пострадалите да е била с лека умствена изостаналост, и четирите не са разбирали значението на случилото се и не са могли да ръководят постъпките си. Заради различната честота на срещите с двете непълнолетни момичета апелативният съд намалил размера на наказанието на Манолов по отношение на едното от тях, с което той е бил само два пъти, от две години на 6 месеца.
 

Related posts

Спа Хотел Свети Спас

Велинград каза: Не на волфрама

Младежът, отмъкнал лимузината на дядо Николай, поиска намаляване на присъда за кражба на златни бижута във Велинград