Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Бако Стоянов се утвърди като ключов играч в обществените поръчки във Велинград през 2006 г.
novini Uncategorized

Бако Стоянов се утвърди като ключов играч в обществените поръчки във Велинград през 2006 г.

Същият довел само 20 работници от Варна и наемал подизпълнители с техника, без договор
Стоян Дулев преди старта на процеса
Името на Бако Стоянов, което се появи в показанията на повечето от разпитаните вчера свидетели по делото срещу екскмета на Велинград Стоян Дулев и главните специалисти в Общината Костадин Гелов и Георги Николов, продължи да витае из съдебната зала и днес. В следобедното заседание бяха разпитани представители на фирми, наети да извършат ремонт на покрива на ЦДГ „Мир” в Сърница, на два моста до Побит камък и един в местността „Студената вода”, Сърница, пътя от Драгиново до циганската махала и подпорната стена на р. Чепинска в кв. „Анезица”. Всички свидетели – собственици и управители на фирми, се оказаха вербувани от Бако (според някои циганин, според други – не съвсем) да участват в отстраняване на щетите от наводненията през 2005 г. Някои нямаха представа в какво качество Бако ги ангажира за работата, но според тях били избрани заради наличието на строителна техника, с каквато той не разполагал – всичко, което имал, било жива сила от около 20 работници, доведени от Варненско. Други пък чули, че е спечелил някакъв проект на Община Велинград. Всички се навивали да работят без договор, затова и не са издавали фактури, парите си получавали на ръка, с някои обаче Бако така и не се разплатил с оправданието, че го бавят от Общината.
Вчера Бако Стоянов беше представен като посредник между фирмите изпълнители на обектите, от една страна, и Община Велинград, от друга. При разпита си той заяви, че има киста на мозъка и с това оправда пълната си амнезия относно събитията през 2006 г. и собственото си участие в изпълнението на 5 от 8-те обекта, за които били отпуснати средства от Комисията по бедствия и аварии.
На въпрос на „Виделина” кое е това лице и как се е появило като основен участник в поръчките, обявени от Общината, подсъдимият Дулев обясни, че изборът на изпълнители е дело на комисията, която е назначил, самият той не познава участниците и не се е интересувал по какви критерии са утвърдени.
По документи официалните изпълнители на горепосочените обекти са варненските ЕТ „Райцингер Комерс – Васил Жеков” и ЕТ „Райкомерс – Миглена Иванова”, ЕТ „Златилиян 89 – Веселин Велев” и русенската „Феникс дизайн”.
Намери се и брандмауерът (предпазната противопожарна стена в таванската част) в детската градина в Сърница, който по думите на пожарникаря, извършил комплексна проверка на обекта, и директорката на детското заведение липсвал цели три години след ремонта. Днес показания даде Борис Терзиев, управител на фирмата, която е изградила стената от пода до гредите още през 2006 г. Той подробно разказа за използваните материали и за параметрите на предпазното съоръжение. Според него не ставало дума за липса, а за недоразумение, породено от отразеното в протокола от проверката, което можело да се тълкува двояко.
Делото продължава следващата седмица с разпит на вещите лица, извършили съдено-икономическата и съдебно-техническата експертиза.
 

Related posts

Във Велинград апаш се опита да отмъкне монитор от павилион за цигари

Ангел Даскалов: Структурите на ГЕРБ във Велинград нямат претенции към ръководството на партията, а към правителството

Пиян и неправоспособен блъсна мотоциклет без регистрационни табели в паркирана кола