Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Без цигари в българските филми и шоупрограми, свалят папиросите и от витрините
novini Uncategorized

Без цигари в българските филми и шоупрограми, свалят папиросите и от витрините

През следващата година ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия. Това предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на МЗ и планът за прилагането й, съобщават от ведомството. Предложенията трябва да бъдат одобрени и от МС.
Проектът предвижда още забраната на всички форми на пряка и непряка реклама през 2013 г., както и на излагането на цигари или други подобни изделия и техни изображения в магазините и лавките. В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини, както и да се ограничи пушенето в българските филми и предавания. Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, освен това няма да могат да спонсорират социални дейности.
През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Наред със задържането на високите цени на цигарите у нас се планират редица дейности за популяризиране на вредата от тютюнопушенето за човешкото здраве.
МЗ напомня, че тютюнопушенето е най-значимият предотвратим фактор на редица социалнозначими заболявания. То причинява повече здравни проблеми в сравнение с алкохола, дрогата, кръвното налягане, затлъстяването или повишения холестерол.
Употребата на тютюн е сред основните фактори за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания. Причината за това е, че в цигарите се съдържат над 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогенни. Затова отказът от тютюнопушене намалява рисковете от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и рак.

Related posts

Проф. Станилов пита министър Василева: Ще има ли волфрамов рудник във Велинград?

Да мразиш Ботев. Не е за скандална популярност…

Варна и други бедстват, а велинградските корита почиствани ли са скоро ?