Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Четири смъртни случая в родилното отделение за три дни – това е стечение на обстоятелствата, е лаконичният коментар на д-р Пенко Кацарски
novini Uncategorized

Четири смъртни случая в родилното отделение за три дни – това е стечение на обстоятелствата, е лаконичният коментар на д-р Пенко Кацарски

Шефът на МБАЛ – Пазарджик, отказа да обсъжда слуховете за пиян лекар по време на дежурство

Обещаната пресконференция на ръководството на МБАЛ – Пазарджик, която трябваше да даде становище по четирите смъртни случая с новородени в края на миналата седмица, няма да се състои, стана ясно от днешния ни разговор с шефа на болницата, д-р Пенко Кацарски. Той беше категоричен, че това не е негова идея (остава открит въпросът кой стои зад идеята за среща с журналисти).
Потърсихме д-р Кацарски по повод наша информация, че днес здравният министър д-р Стефан Константинов е заплашил с наказания в родилното отделение на МБАЛ, защото в резултат на извършена проверка било установено, че единият лекар по време на дежурството си е бил в нетрезво състояние, което било причина за единия смъртен случай.
И по време на четирите случая д-р Кацарски е бил в отпуска, каза той днес, но бил запознат в подробности с всеки от тях. Първото бебе – на жена от Сърница, е родено с малформация, несъвместима с живота – липса на бял дроб, и е починало веднага след раждането, обясни докторът.
При втория случай с бебе от Драгиново става дума за мъртъв от няколко дни в утробата плод, който е трябвало да бъде изваден, за да се избегне инфекцията и да бъде спасен животът на майката, заради което тя е била изпратена в пазарджишката болница.
Третото бебе е било разположено седалищно, в резултат на контракциите обаче се обърнало напречно – доказателство за това било изпадането на едната му ръчичка. Детето е починало от задушаване още в утробата на майката, и, според шефа на здравното заведение, въпреки бързата и професионална намеса на екипа не е могло да бъде спасено. Това е трето раждане за майката, уточни д-р Кацарски.
Последният смъртен случай от Велинград също е заради вродени деформации – детето е било с тежка сърдечна недостатъчност, след раждане със секцио и опитите на тамошните лекари да го спасят е било докарано с реанимобил по спешност в Пазарджик, но тук също се борили за живота му безуспешно.
Д-р Кацарски отказа да обсъжда слуховете за нетрезвото състояние на дежурен лекар. По два от случаите – с бебето от Сърница и бебето с напречното прилежание, е сезирана прокуратурата, води се досъдебно производство. Докато то не приключи, няма да коментирам, заяви д-р Кацарски. Според него става дума за стечение на обстоятелствата. На фона на над 1300 бебета, родени през миналата година в МБАЛ, за съжаление, има и такива, с малформации, заключи шефът на болницата.
 
 

Related posts

Два часа дебати за културния дом във Велинград

Уникални кадри от съблекалнята на Кличко (ВИДЕО)

Решено! 200 лв. глоба за паркиране в градинкa