Усилената надпревара в конкурса „Кмет на годината 2015“ продължава, а през последните дни гласовете за кандидатите се увеличават лавинообразно, съобщиха организаторите. Вече четвърт милион души са гласували в тазгодишното трето издание на надпреварата.
Конкурсът „Кмет на годината 2015“, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, вече навлезе в своя втори финален етап.
Тази година за конкурса бе създадена уникална платформа – godina.kmeta.bg. На нея, в първия етап на надпреварата, гласуваха над 100 000 души! Така бяха излъчени най-добрите кметове в 11 от 14-те категории.
През тази година “Кмет на годината“ е с различен регламент за номиниране и начин на гласуване. Кметовете ще се оценяват за постигнатото от тях през целия им мандат – 2011 – 2015г. Освен това, всички 264* общини ще бъдат разграничени според тяхното население: „малки“ – до 20 000 души, „средни“ – между 20 000 и 50 000 души и „големи“ – над 50 000 души. Това разделение се прави с цел конкурсът да бъде максимално справедлив към всички кметове, независимо от големината на общината, която управляват. Все още може да гласувате на платформата, а кои са най-отличените кметове ще стане ясно на официална церемония на 11 септември в хотел „Маринела“ в София.
Церемонията ще се проведе с медийната подкрепа на Българска Национална Телевизия, Радио и Информационна агенция „Фокус“, Вестникът на българските общини „Кмета.bg” и списание „Икономика“ и със специалното съдействие на “Бачково”, Billa, Telelink и “Пощенска банка”
В надпреварата влизат 264 общини. 265-та община – Сърница, е новообразуваната с Указ 177 на президента от 22 юли 2014 г. В състава ѝ влизат Сърница и селата Медени поляни и Побит камък, които до момента бяха в община Велинград, област Пазарджик.

 

Агенция ФОКУС