Дадоха задочно 4 години затвор на македонеца Никола Ристовски – Лудо, търси се осъденият

Наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 години при общ първоначален режим и глоба от 25 хил. лв. постанови пазарджишкият окръжен съд за 27-годишния македонски гражданин Никола Ристовски.
Ристовски беше признат за виновен по три обвинения: за участие в организирана престъпна група в периода 18 август – 29 септември 2007 г., чиято цел била източване на чужди банкови сметки чрез използване на фалшиви кредитни карти на български и чуждестранни граждани с данни от истински, издадени от финансови институции в Испания, Германия и Гърция (групата е използвала пластики, чрез които е осъществявала транзакции в търговски обекти за големи суми); за причинени на собственици на банкови карти имуществени вреди в размер на 23 590.88 лв. от 5 успешни транзакции; за 23 опита за разпореждане със суми от чужди банкови сметки.
Никола Ристовски, с прякор Лудо, е роден през 1983 г. в Скопие, Македония. Мъжът е криминално проявен, но неосъждан, с множество регистрации в родината си, за което има забрана да я напуска до 2020 г.
При арестуването му у нас на 30 септември 2007 г. той е разпитван под чужда самоличност – тази на бившия сръбски студент в България Никола Андонов. С това име, седмица преди задържането си, с указ на президента Ристовски става български гражданин. В досъдебното производство и по време на разпита пред съдия Ристовски не отрича фактите от повдигнатото му обвинение, плаче, тръшка се по земята и обещава, че това е последната му простъпка. Да не счупи хатъра на новоизлюпения българин, съдът постановява лека мярка за неотклонение – парична гаранция от 3 хил. лв., които Ристовски плаща и духва. Досега е в неизвестност. По непотвърдена информация се намира или в Гърция, или в турски затвор. Тъй като Мекедония не е член на ЕС, прокуратурата не е искала екстрадирането му. Освен това няма случай, в който македонската страна да е предала свой гражданин за излежаване на присъда в чужбина, коментират запознати.
В България Ристовски участва в престъпна група заедно с велинградчаните Антони Гарванов и Георги Николчев и столичаните Стоян Иванов и Алексндра Върбанова. По молба на четиримата делото е разделено, те са се признали за виновни и са осъдени. След изчезването му мнимият Никола Андонов е обявен за общодържавно издирване. През лятото истинският Никола Андонов пристига за 15-дневна почивка със семейството си, но е задържан при напускане на страната и се налага да лежи в ареста 72 часа, докато установят самоличността му. Тогава става ясно, че „Андонов” от престъпната група не е Андонов – бившият студент. Личната карта с неговото име, обаче, която ползват Ристовски и някои от аверите му, е напълно автентичен документ, издаден в МВР – Пазарджик. По неясни причини указът на президента пристига тук без снимка на лицето, Ристовски я занася по-късно в полицията и така се сдобива с истинска лична карта, но с фалшива самоличност. Започва разследване, което установява, че документите, внесени в президентството, са със снимката на истинския Андонов.
Днес служебният защитник на Ристовски заяви, че няма да обжалва съдебното решение. Прокуратурата ще поиска издаване на европейска заповед за ареста му. Търси се осъденият.