Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Дадоха задочно 4 години затвор на македонеца Никола Ристовски – Лудо, търси се осъденият
novini Uncategorized

Дадоха задочно 4 години затвор на македонеца Никола Ристовски – Лудо, търси се осъденият

Наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 години при общ първоначален режим и глоба от 25 хил. лв. постанови пазарджишкият окръжен съд за 27-годишния македонски гражданин Никола Ристовски.
Ристовски беше признат за виновен по три обвинения: за участие в организирана престъпна група в периода 18 август – 29 септември 2007 г., чиято цел била източване на чужди банкови сметки чрез използване на фалшиви кредитни карти на български и чуждестранни граждани с данни от истински, издадени от финансови институции в Испания, Германия и Гърция (групата е използвала пластики, чрез които е осъществявала транзакции в търговски обекти за големи суми); за причинени на собственици на банкови карти имуществени вреди в размер на 23 590.88 лв. от 5 успешни транзакции; за 23 опита за разпореждане със суми от чужди банкови сметки.
Никола Ристовски, с прякор Лудо, е роден през 1983 г. в Скопие, Македония. Мъжът е криминално проявен, но неосъждан, с множество регистрации в родината си, за което има забрана да я напуска до 2020 г.
При арестуването му у нас на 30 септември 2007 г. той е разпитван под чужда самоличност – тази на бившия сръбски студент в България Никола Андонов. С това име, седмица преди задържането си, с указ на президента Ристовски става български гражданин. В досъдебното производство и по време на разпита пред съдия Ристовски не отрича фактите от повдигнатото му обвинение, плаче, тръшка се по земята и обещава, че това е последната му простъпка. Да не счупи хатъра на новоизлюпения българин, съдът постановява лека мярка за неотклонение – парична гаранция от 3 хил. лв., които Ристовски плаща и духва. Досега е в неизвестност. По непотвърдена информация се намира или в Гърция, или в турски затвор. Тъй като Мекедония не е член на ЕС, прокуратурата не е искала екстрадирането му. Освен това няма случай, в който македонската страна да е предала свой гражданин за излежаване на присъда в чужбина, коментират запознати.
В България Ристовски участва в престъпна група заедно с велинградчаните Антони Гарванов и Георги Николчев и столичаните Стоян Иванов и Алексндра Върбанова. По молба на четиримата делото е разделено, те са се признали за виновни и са осъдени. След изчезването му мнимият Никола Андонов е обявен за общодържавно издирване. През лятото истинският Никола Андонов пристига за 15-дневна почивка със семейството си, но е задържан при напускане на страната и се налага да лежи в ареста 72 часа, докато установят самоличността му. Тогава става ясно, че „Андонов” от престъпната група не е Андонов – бившият студент. Личната карта с неговото име, обаче, която ползват Ристовски и някои от аверите му, е напълно автентичен документ, издаден в МВР – Пазарджик. По неясни причини указът на президента пристига тук без снимка на лицето, Ристовски я занася по-късно в полицията и така се сдобива с истинска лична карта, но с фалшива самоличност. Започва разследване, което установява, че документите, внесени в президентството, са със снимката на истинския Андонов.
Днес служебният защитник на Ристовски заяви, че няма да обжалва съдебното решение. Прокуратурата ще поиска издаване на европейска заповед за ареста му. Търси се осъденият.
 

Related posts

Кадър на общината ще оценява проекти по ОП “Конкурентноспособност”

Възраждат тепавици по Чепинското дефиле

Водач на МПС спипан, докато си свива цигара с марихуана