Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Делата за междуфирмена задлъжнялост и дългове към банки – най-много в гражданското отделение на пазарджишкия окръжен съд
novini Uncategorized

Делата за междуфирмена задлъжнялост и дългове към банки – най-много в гражданското отделение на пазарджишкия окръжен съд

През 2010 г. се запазва тенденцията в гражданското отделение на Окръжен съд – Пазарджик, най-високо да е постъплението на облигационните искове. За последната 2010 г. броят им е 127 срещу 106 през предходната и 129 – през 2008 г. Исковете по Семейния кодекс са 74, по Търговския закон – 58, и 71 – други. Това отчете на пресконференция днес съдия Невена Танкова, зам.-председател на ОС. Значително увеличение бележат делата за несъстоятелност – 3 пъти в сравнение с предходни години (33 през отчетната година срещу 11 през 2009 и 8 – през 2008 г.).
През 2010 г. от приключилите на първа инстанция граждански дела 143 са решени в 3-месечния срок (78%). Този процент при търговските е 74% или 118 дела. Недовършени в края на годината са останали 52 граждански и 79 търговски дела.
С особен обществен интерес са се ползвали исковете, заведени от комисията „Кушлев” за отнемане на имущество, добито от незаконна дейност. През 2010 са образувани две от подобен характер, а при голям медиен интерес са преминали делата срещу плевенската МВ „Марвел” ООД, Марин Маринов и Велизар Симеонов за отнемане на имущество в полза на държавата на стойност 236 506 лв., делото срещу МБАЛ „Хигия” и д-р Георги Антонов, заведено от пострадалата при операция Красимира Попова, и съдебните спорове между Община Пазарджик и фирмите на бившия обществен превозвач „Никан лайн” и „Никан лайн груп”.
И при въззивните дела най-голям е броят на облигационните искове – за междуфирмена задлъжнялост и за задължения към банки. В 85% от случаите делото е завършило с постановяване на съдебен акт в 3-месечен срок.
63 дела са образувани по жалби срещу действия на съдебен изпълнител, 14 от общо 25 в Пазарджик са срещу отстранения наскоро със заповед на правосъдния министър Никола Торнев, останалите са срещу съдия изпълнители във Велинград (20), Пещера (11) и Панагюрище (7).

Related posts

Двама шофьори в ареста след опит за подкуп на полицаи

Община Велинград получи диплома за успешно участие в номинациите за годишните награди ПРОКУЛТУРА

Община Велинград получава за имот 115 хил.лева от Народното събрание