Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Делото срещу македонеца Никола Ристовски, обвинен за участие в престъпна група за източване на чужди банков сметки, продължава догодина
novini Uncategorized

Делото срещу македонеца Никола Ристовски, обвинен за участие в престъпна група за източване на чужди банков сметки, продължава догодина

 
Делото е образувано по резолюция на Председателя на ОС – Пазарджик, за разделяне на производството от НОХД №467/2010 спрямо македонския гражданин Никола Ристовски, обвинен, за участие в организирана престъпна група заедно с Георги Николчев и Антони Гарванов от Велинград и Стоян Иванов и Александра Върбанова от София (в периода 18.08.2007 – 29.10.2007 г.). Групата е създадена с цел използване на фалшиви кредитни карти, съдържащи данни от истински. Членовете на групата са си служили с пластики на банкови карти и са правели транзакции за големи суми, като размерът на сумата, за която е обвинен Ристовски, е 23 590.88 лв., с която се е облагодетелствал през 22.10.2007 – 29.10.2007 г. в София, при условията на продължаващо престъпление, в съучастие с Гарванов и Иванов, като е използвал данни от кредитни карти без съгласието на титулярите им. Ристовски е обвинен и за това, че за същия период, сам и в съучастие с Иванов и Върбанова, си е служил с пластики на банкови карти, съдържащи данни от кредитни карти.
По делото е направена съдебна поръчка за връчване на призовка и препис от обвинителния акт на подсъдимия Ристовски в Р Македония. От македонското правосъдно министерство е постъпил отговор, че няма данни адресът на лицето в родния му град Скопие да е променян, но на него не отговаря никой и никой не живее там. Издадена е и заповед за принудителното му довеждане в България, която обаче е неизпълнена.
Като прецени, че са положени всички усилия да бъде осигурено присъствието на обвиняемия в процеса, макар и безуспешно, съдът с докладчик Александър Александров назначи служебен защитник на обвиняемия и даде ход на делото. Бяха разпитани трима свидетели (по-голямата част от призованите не се яви, вероятно те ще бъдат доведени принудително в следващото съдебно заседание през януари). И тримата – две жени и един мъж, през 2007 г. са работили като продавач-консултанти в различни магазини в столицата, предлагащи стоки на известни търговски марки. По техни показания, в магазините се е появявал като клиент Ристовски, сам или с придружител, пазарувал е маркови стоки и е плащал с кредитни карти през посттерминал. Фал е станал в магазин, от който Ристовски се опитал да купи скъпи мобилни телефонни апарати. При осъществяване на транзакцията консултантът забелязал несъответствие между номера на картата и номера на бележката, излизаща от посттерминала. Транзакцията била анулирана, а Ристовски напуснал магазина.
Никола Ристовски е 27-годишен македонски гражданин, пребивавал у нас с фалшиви лични документи, издадени на името на Никола Андонов, бивш македонски студент в България. Ристовски е криминално проявен – данните, предоставени от македонската страна, сочат, че той е регистриран заради нанасяне на телесна повреда, кражба на МПС, притежание на оръжие и др. Срещу него има наложена забрана да напуска собствената си страна до 2020 г. Делото срещу престъпната група беше разделено и на 16 април образуваното срещу петимата български съучастници на Ристовски приключи с три условни и две ефективни присъди. Обвиняемите Стоян Иванов от София, съгражданката му Александра Върбанова и велинградчаните Антони Гарванов, Георги Николчев и Димитър Дулев се признаха за виновни и случаят се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Според прокурор Попова присъдите на трима от тях са влезли в сила, Иванов и Гарванов са обжалвали.
 

Related posts

Започва изграждането на новия мост над река Луда Яна при км 195 на път І-8 Пазарджик–Пловдив

Иззеха половин кубик дърва от ракитовец

2375 безплатни винетки за хора с увреждания е отпуснала регионалната дирекция „Социално подпомагане”