Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Делото срещу Тошев и Ковачев, осъдени за набиране на непълнолетни за блудство и секс, се връща във Велинград
novini Uncategorized

Делото срещу Тошев и Ковачев, осъдени за набиране на непълнолетни за блудство и секс, се връща във Велинград

Няколко минути продължи днес делото, образувано по протеста на Районна прокуратура и по жалбата на Васил Ковачев и Андон Тошев срещу присъдата на Велинградския районен съд, който призна двамата за виновни за набиране на непълнолетни момчета с цел извършване на блудствени действия и полови сношения и им наложи условни присъди, а на пострадалите присъди обезщетения от по 2000 лв.
Въззивният състав на Пазарджишкия окръжен съд разпореди делото да се гледа при закрити врата, но заседанието приключи бързо с определение делото да се върне на първата инстанция за корекция на допуснати процесуални нарушения.
Делото по т. нар. педофилски скандал от лятото на 2010 г. приключи на 9 август тази година, когато Велинградският районен съд призна двамата бивши служители на земеделското министерство за виновни, че в продължение на близо година – от октомври 2009 г. до 15 август 2010 г., били съучастници при набирането на непълнолетни, на които предлагали пари, черпили ги с алкохол и др., за извършване на полови сношения и блудствени действия. Двамата получиха условни присъди от 1.5 г. – за Ковачев, с изпитателен срок от 4.5 г., и 1 г. – за Андон Тошев, с 4-годишен изпитателен срок. Те трябваше да платят обезщетение на близките на момчетата и разноските по делото.
Извън съдебната зала двамата отрекоха да са познавали момчетата и да са им предлагали каквито и да било изкушения и определиха случилото се като полицейска постановка, в основата на която стои вражда между семейството на Ковачев и зам.-шефа на районното полицейско управление, Николай Делиев, както и амбициите на последния.
Андон Тошев

Андон Тошев: ДНК-експертизата, направена в НИКК, която е отрицателна, е много показателна за какви блудствени действия и полови сношения става въпрос. Пострадалите лица не са никак пострадали. Опетнени сме, не можем да се оправим повече, натискът е страшен, съсипват ни отвсякъде, натиск има и върху Мария и Николай (бел. ред.: колегите им Мария Стоянова и Николай Петров бяха също задържани, но впоследствие освободени ). Става дума за грандиозен роднински скандал. Делиев се беше писал зам.-шеф, после се оказа не е, първо каза, че участвал лично, после се оказа, че не бил, въобще едни неща много забавни, за съжаление, много сериозни.

Действително две от момчетата бяха вътре (в къщата), едното беше влязло малко преди полицаите. Истината е, че явно те е трябвало да влязат, за да влязат и полицаите след тях. Нищо не са правили от това, което го описаха после. Осъден съм за хора, които аз не познавам, и които също признаха, че не ме познават и не са ме виждали до началото на скандала. По никакъв начин не съм ги набирал и не съм ги черпил, не съм ги возил и не съм им давал да карат – аз и до ден днешен нямам книжка, нямам личен автомобил.
Вероятно ще бъда уволнен от работа заради всичките тези неща, макар че за всичките тези 5 години и половина съм давал всичко от себе си за тази институция и за тази катедра, в която работя, нямам нито едно оплакване, но моите колеги излизат с една изключително арогантна и подигравателна постъпка – че аз излагам институцията, в която работя, нелоялни и неколегиални са. Всичко това, което ми се случва, ще ми остане не до края на живота, а и след това…
Васил Ковачев
Васил Ковачев: Николай Делиев сам си е повярвал, че е началник на полицията, че е зам.-началник на полицията, заблудил е и собствените си колеги полицаи, позволи си да лъже в съда, като имаме официални документи от МВР, че не е бил нито началник, нито заместник. „Клопката” е организирана специално от него, той е подписал план за операцията, той е присъствал на операцията, (на разпита) на непълнолетните в полицията без психолог, без педагог, без родителите им. Те са криминално проявени и са много зависими от развитието на техните дела.
Срещата стана с уговорка по телефона. Установихме, че този, който ми се е обадил от непознат номер, за да уговори срещата, е полицай. Целта беше ние четиримата да се видим, тъй като аз съм имал връзки с проекти за социална интеграция и за демографско развитие на България. Непълнолетните просто нахлуха в къщата, но бяха разгонени, след тях нахлуха полицаите. Не ни е минало през ума, че те имат толкова тежки криминални досиета, вратата беше отворена. След като се събрахме, започнаха да ми звънят неистово от различни телефони. С В. Ч. се запознахме случайно на улицата. Седмица преди инцидента той е заловен с наркотици. Предлогът, под който ми звъня не само въпросната вечер, а и преди, беше, че има някакви задължения и го преследват бандити – евентуално дали мога да му дам някакви пари, аз отказах, но той и Д. П. пристигнаха на улицата, към тях се присъедини и А. К., главното действащо лице в акцията, който има 5 висящи дела и вече е осъден от същия съдия Наташа Даскалов. Те бяха изгонени, единствено А. К. остана – оплакваше се, че има проблеми в семейството и няма къде да се прибере. Аз тактично му предложих да излезем навън, за да мога да го разкарам от къщата по някакъв начин. В момента, в който тръгнахме да излизаме, нахлу Д. П. заедно с полицаите.
Има направени снимки от акцията и аз ще настоявам да се покажат, в които всички сме облечени, дори аз съм в друга стая – става дума за две различни стаи. Твърденията, че сме намерени в секс пози, не се потвърдиха в съдебно заседание. Цялото дело във Велинград беше порочно. Има съдия, която по време на разпит обяснява как трябва да се изразяват непълнолетните за орални и сексуални действия, друг съдия се опитва да определя сексуални ориентации, просто цялото дело е порочно… Присъдата не е влязла в сила, просто няма никаква присъда засега.
 

Related posts

Фолклор на две държави на един площад

В крайното класиране на есенния полусезон: „Локомотив” – пети, „Бенковски” – дванайсети, „Хебър” – шестнайсети, „Чепинец” – двайсети

Скандално!Пътници бедстват с автобус от София за Велинград