Ел. техници, срещу заплащане от хора, които изглеждат изрядни пред държавата, поставят устройство, което буквално може да спре електромера, съобщи Нова телевизия.

Незаконен бизнес, но доходоносен, с много клиенти. Подлъгват се от ниските сметки. Рано или късно обаче от енергото ги хващат и плащат двойно или тройно повече за откраднатия ток.

Николай Тодоров върти бизнеса заедно с баща си, който преди да се пенсионира, бил техник в столичното енерго. Тарифата е 400 или 500 лв. в зависимост от начина, по който ще се манипулира електромерът. Всичко това разяснява бащата, на подставеното ни лице, което се среща с него и твърди, че плаща големи сметки за ток.

Техникът е спокоен – електромерът можел да се манипулира без проблем, но щял да го вземе за ремонт на следващия ден, за да мине края на отчетния период и да е сигурен, че няма да се засече с инкасаторите. И както обеща, на следващия ден мъжът сваля електромера. Часове по-късно електромерът вече е готов и може да се пуска и спира с дистанционно. Монтира го синът.

Този случай може да послужи за пример за това как не бива да крадете ток или да се доверявате на манипулатори на електромери, защото е въпрос на време да ви хванат.

Омбдусманът Коснтантин Пенчев, който гостува в „Здравей, България”, коментира репортажа: „Това, което видяхме, е престъпление. Надявам се хората да си получат заслуженото. Това са масови случаи и говори много лошо за нашето общество. Това е манталитет, това са почтени хора, които ходят на работа и имат доходи – не мога да си го обясня, но явно е масово”.

 

24chasa.bg