Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Глобиха Водев и адвоката му по 800 лв. и отложиха делото
novini Uncategorized

Глобиха Водев и адвоката му по 800 лв. и отложиха делото

 

Атанас Водев

 

 
Глоба от по 800 лв. за ВрИД кмета на Велинград, Атанас Водев, и неговия защитник, адвокат Тотка Янева, която днес не се яви на делото, постанови съдия Ирина Джунева. Причината – Водев не е успял да организира защитата си за днешното съдебно заседание, въпреки че е получил призовка още на 2 ноември. По негови думи, той не успял да се свърже с Янева поради пребиваването й във Франция. По искане на прокурор Нели Попова беше извършена проверка, която установи, че Янева е в страната и днес е на дело в софийския административен съд.
Заради оказалото се ненужно присъствие на повече от 20 души свидетели (2/3 от всички) съдът постанови санкции и за двамата и, съобразявайки се с настояването на обвиняемия за адвокат и с цел да не бъдат накърнени правата му, насрочи следващото заседание за 3 декември.
Делото срещу Водев се гледа за трети път в Окръжен съд – Пазарджик. Той е обвинен, че на 17.09.2005 г., в качеството му на длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето и стопанисването на повереното му имущество на стойност 11 421 706 лв., предназначено за преодоляване на последиците от интензивните валежи през м. юли – м. август 2005 г. в Община Велинград, като не е изпълнил правомощията си и е сключил договор по начин, по който да обезпечи евентуалните последици от неизпълнението му. Вместо да задържи дължимата неустойка в размер на 10%, платима от изпълнителя, до приемане на договорените СМР от „Транков БГ” ЕООД, Водев ги е върнал предварително на фирмата и умишлено е ощетил хазната с 28 000 лв.
Делото беше гледано от ОС – Пазарджик два пъти. През юни Водев се призна за виновен и получи 1 г. и 4 мес. условно, което по-късно обжалва пред Апелативен съд – Пловдив. Преди това пък съдия Димитър Бозаджиев му наложи наказание от 2 г. и 6 мес. с 4-годишен изпитателен срок. За две години екс и. д. кметът не можеше да заема и определени държавни длъжности. Апелативеният съд отмени присъдата заради процесуални нарушения, между които и това, че в нея не е посочено от правото за заемане на каква длъжност се лишава Водев, и върна делото в Пазарджик за ново разглеждане от друг съдебен състав. Този път случаят беше поверен на съдия Коста Стоянов, който пък наложи наказание от 1 г. и 4 мес. с 4-годишен изпитателен срок и лишаване от правото Водев да заема длъжността кмет на населено място за две години.
Днес съдът допусна гледането на гражданския иск на Община Велинград за обезщетение в размер от 28 хил. лв. ведно със законната лихва, считано от 18.09.2005 г. досега, съвместно с наказателния процес.
 

Related posts

ОУ”Христо Ботев” – участник в Международно изследване на уменията на учениците от четвърти клас

Четирима апаши са задържани от служителите на полицейските управления в Септември и Велинград.

Около 30 см е снежната покривка в село Кръстава, пътищата са проходими