Главният ръководител на българския клон на нелегалната ислямска организация "Ал Уакф ал Ислами"  е ходжата на град Сърница Саид Муутлу. Това е съобщил за БНР   наблюдаващият прокурор Нели Попова. Муутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани от близо 2 години, като са използвани и специални разузнавателни средства.
Според прокурор Попова българският клон на ислямистката организация е
  учреден в Истанбул. Досъдебното производство срещу неизвестен извършител е образувано в началото на миналата година. Самата организация има програма, според която България трябва да се ислямизира. Финансирането е от Саудитска Арабия през Турция, като средствата пристигат нелегално.
Сауд Муутлу има кръг от лектори, които получават месечно по 300 евро. Организацията има програма и за обучение на момичета лектори, на които се заплаща по 200 евро. Ислямската структура у нас има квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. Специални платени застъпници наблюдават  възпитанието на децата. Буквалния превод на името на ислямската организация е Фондация за подпомагане по-доброто разбиране на исляма. Според проповядваните учения всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите му го правят неверник, което трябва да се пресече. Иззетата литература ще бъде проучена подробно няколко месеца. Според данните от досегашното разследване има заплаха за държавната сигурност.