Вечерта на 16 септември от остров Крит във Велинград дойде страшната вест за смъртта на Цветан Голомеев – най-голямата звезда на велинградската школа по плуване, най-бързият плувец на България, наш участник във финалите на олимпиадата в Москва, в европейски и световни първенства.

Цветан Голомеев си отиде само на 48 години, след трудна борба с коварна болест и две тежки мозъчни операции. Погребението бе в Гърция, но във Велинград много негови приятели, близки на семейството, съседи от махала, спортисти от различни възрасти почетоха паметта му с добра дума и спомен за Цецо.
В родния му град ще остане завинаги споменът за Цветан Голомеев, възпитаник на големия треньор Антон Митров, донесъл ни толкова много гордост, самочувствие и радост с успехите си в плуването. И досега гросмайсторската граница, постигната от него през далечната 1988 г. на 50 и 100 метра свободен стил, не може да бъде премината и републиканските рекорди в тези две дисциплини все още са негови: 22.94 сек. на 50 м св. стил, постигнати на 22 май 1988 г. в Антверпен и 50.27 сек. на 100 м св. стил, постигнати на 14 юли 1988 г. в София. Цветан Голомеев плува първи пост и в щафетата 4х100 м св. стил, която на 15 юли 1988 г. в София поставя неподобрения и досега републикански рекорд от 3.26.77 мин. Легендарно е неговото плуване на състезанието за Купа “Европа” през 1985 г. в София, където печели второ място, победен само от световно известния плувец на ГДР Йорг Войте и допринася за четвърто място на българската щафета.
За жалост Цецо си отиде от този свят, но постигнатото от него остава!
Поклон пред паметта му и нека има светлина по пътя му!
Темпо