IN MEMORIAM: Отиде си бащата на демокрацията Жельо Желев

Желю Желев почина в съня си месец преди да стане на 80 години

Отиде си Желю Желев. Първият демократично избран президент на България угасна месец преди рождения си ден. На 3 март той трябваше да навърши 80 години. Вероятно д-р Желев е бил покосен от инсулт в съня си. Здравето му се разклатило сериозно още през есента. Според негови близки често губел паметта си, изпадал в депресия. Престанал да шофира, хващал си такси или пътувал с градския транспорт. Само преди три дни Желев участва в Съвета на президентите при Росен Плевнелиев. Изглеждаше добре, не се оплака от нищо, признаха участници във форума.

Преди година от този свят си отиде и съпругата му Мария. Неговата любима Марушка почина от цироза, след като не можа да преживее смъртта на дъщеря им Йорданка. Новината за смъртта на президента разтърси България. Тъжната вест в Народното събрание съобщи председателят Цецка Цачева в началото на пленарното заседание. „Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни“, заяви тя. След думите на Цачева народните избраници се изправиха на крака и почетоха с минута мълчание паметта на Желю Желев. Те го нарекоха символ на демокрацията и обединител на нацията. Президентите на България откроиха неговата честност и несломим дух. „Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни“, заяви Георги Първанов. Според Петър Стоянов приносът на Желев за завръщането на България в семейството на европейските държави е безспорен. „Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. Междувременно Министерски съвет обяви 1 февруари за ден на национален траур. В памет на първия демократично избран президент националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Д-р Желев ще бъде погребан с военни почести и ковчегът ще бъде обвит с националното знаме. Вчера кабинетът създаде правителствена комисия, която да организира погребението. Тя се ръководи от вицепремиера Румяна Бъчварова, а членове са президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. В комисията участва и Екатерина Захариева – началник на кабинета на Росен Плевнелиев. По устав в погребението ще участва гвардейска рота от три взвода по 24 войници с военен оркестър и национално знаме с траурна лента. Поклонението ще започне от 12 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. Вероятно Желю Желев ще бъде погребан до съпругата си Мария в родното й село Грозден.

 

Недялко Йорданов: Без Марушка ти не беше същият

 

Само преди 12 дена ти беше на моя рожден ден. Изглеждаше уморен, но беше запазил великолепното си чувство за хумор: „Както върви, ще достигнем с теб 100 години за срамотиите“…Не успя, приятелю. Откакто си отиде Марушка, с която живяхте половин век заедно, ти вече не беше същият. Отиде си внезапно, приятелю… Много пъти сме говорили, че си мечтаеш именно за такава смърт – заспиваш и не се събуждаш. Къде ли си сега? И кога ли ще се срещнем?

 

Изстрада смъртта и на дъщеря

 

През две изключително тежки житейски драми премина Желю Желев в живота си. През 1993 г. по-малката от двете му дъщери – Йорданка, избра да сложи сама край на живота си. Тя умря на 22 г. след други два опита за самоубийство. Точно двадесет години по-късно президентът (1990-1997 г.) бе покрусен от смъртта на съпругата си Мария. Тя си отиде през декември 2013 г. на 71-годишна възраст след тежко боледуване в болница „Лозенец“. Любимата на Желев прекара последния си месец там в изключително тежко състояние – с тежката диагноза цироза на черния дроб, преминала в рак. Президентът бе неотлъчно до жена си, за чийто живот се бореха лекарите от Правителствена болница. „Каквото можеше да се направи, лекарите го направиха. Тя угасна постепенно“, каза тогава той.

 

Участва в закуската с Митеран

 

„Закуската с Митеран“ се провежда на 20 януари 1989 г. във френското посолство у нас. Тя е един от ключовите моменти за свалянето на комунистическия режим в България през есента на същата година. В нея участват френският президент Франсоа Митеран и група български интелектуалци от средите на дисидентско движение в България, сред които д-р Жельо Желев, Блага Димитрова и Радой Ралин. Тя се провежда Боянските ливади

 

Боянските ливади разклатиха кабинета

 

Президентът Желю Желев отправя остри критики към правителството на Филип Димитров на 30 август 1992 г. в резиденция Бояна. Обвиненията са, че е обявило война на медиите, синдикатите, Българската православна църква, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Датата е паметна, а събитието е наречено „Боянски ливади“. Много политолози смятат, че тази пресконференция подпалва искрата за свалянето на Стефан Савов от председателския пост на НС и води до разцепването на парламентарната група на сините. Няколко месеца по-късно премиерът Филип Димитров пада от власт.

 

Зададе посоката

 

Росен Плевнелиев
президент

 

С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес – на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи.

 

Властта не го изкуши

 

Георги Първанов
президент (2002-2012)

 

Той бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система. Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, в човешки план д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни.

 

Почтен и честен

 

Петър Стоянов
президент (1997-2002)

 

Ще остане в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване. Неговата честност, принципност и отказ от участие в каквито и да икономически схеми бяха известни на българското общество.

 

Господ прибира [1]първо добрите

 

Бойко Борисов
премиер

 

Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение. България загуби политик, държавник и общественик, който посвети живота си на демократичното развитие на страната ни и за по-добър живот на нейните граждани.

 

Д-р Желев имаше куража и волята в тежките години на преход да отстоява единството на нацията и принципните основи, необходими за приобщаването на страната ни към свободния демократичен свят. Президентът Желю Желев беше сред забележителните личности, чиито дела и мъдрост надживяват съвремието, за да оставят за идните поколения насоки за верния път.

 

Символ на демокрацията

 

Лютви Местан
лидер на ДПС

 

България загуби един от най-ярките си дисиденти. Не съм в състояние да изредя всички заслуги на д-р Желев. Ако има български политик символ на демокрацията, това е точно д-р Желев – него загубихме днес. Макар той да бе основател и първи председател на СДС, по-късно вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани – един истински обединител на нацията.

 

Искаше доброто на България

 

Михаил Миков
лидер на БСП

 

Познавах президента Желев от преди 1989-а година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които невинаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България.

 

Задържа ни в правия път

 

Радан Кънев, РБ

 

Д-р Желю Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили.

 

Част от историята

 

Филип Димитров
премиер (1991-1992)

 

Желю Желев е част от историята на България, с усилията, които положи както преди 10 ноември, така и след това. Неговата книга „Фашизмът“ беше настолно четиво за много българи. Въпреки съгласията и несъгласията, които бихме могли да имаме с него, той е изключително важен персонаж в новата ни българска история.

 

Страдалец

 

Жорж Ганчев

 

Желю Желев беше един страдалец повече, отколкото много други, и много ми стана мъчно след самоубийството на дъщеря му. Стана ми мъчна, като почина жена му, защото тя работеше с моята приятелка Шуши.

 

Пак да прочетем книгите му Михаил Неделчев

 

За мен е много лично, защото Желю Желев беше един от гарантите за демократичното развитие на България. Винаги съм се вслушвал в това, което казва и прави. Така беше до последния му миг. Бяхме заедно на 80-годишнината на БНР. За мен тази кончина е много неочаквана. Ще трябва отново да прочетем неговите книги.

 

Ройтерс: Философ и дисидент

 

Световните агенции съобщиха за смъртта на първия български демократично избран президент на България Желю Желев. Ройтерс и АП го определиха като философ и дисидент от времето на комунистическата партия в страната. Ройтерс припомня за неговата книга „Фашизмът“. ТАСС акцентира, че той стана първият президент, избран с преки избори в страната.

 

standartnews.com

Author: Екип vip-velingrad.com

Share This Post On
468 ad