Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Избраният за рехабилитатор на пътя от АМ „Тракия” през Септември и Велинград до Юндола бил с най-високата оферта!
novini Uncategorized

Избраният за рехабилитатор на пътя от АМ „Тракия” през Септември и Велинград до Юндола бил с най-високата оферта!

Петърнейчев към Плевнелиев: Вие сте като свещениците, които казват „не ме гледай какво върша, а слушай какво ти говоря”

Избраният изпълнител на рехабилитацията на ЛОТ 22Б (с обща дължина 78.731 км, състоящ се от три участъка: 1) рехабилитация на път III-8402 Ветрен дол – Велинград – /I-8/ – Септември, от км 0+000 до км 4+396.68; 2) рехабилитация на път II – 84 /път I – 8/ Ветрен дол – Велинград – Юндола, от км 0+000 до км 54+335.25; рехабилитация на път ІІІ-8402 /път І-8/ – вход на Септември – Карабунар – Виноградец – АМ ”Тракия” (ПВ Церово), от км 4+396.68 до км 25.483) – сдружение „Лена – Галчев” (съставено от „Галчев Инженеринг Груп” АД, България, и „Лена Енженярия и Kонщрусойш” АД, Португалия), е бил с най-високата предложена оферта за изпълнение на проекта, стана ясно по време на парламентарния контрол днес. От въпрос, зададен от пазарджишкия депутат Георги Петърнейчев към министър Росен Плевнелиев, се разбра, че всичките петима кандидати са покрили изискванията на тръжните документи и условията на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

При класирането на офертите на първите три места най-ниска – от 20.2 млн. евро без ДДС, била на „Пътища-юг”, следвано от СД „Родопи” – 21.8 млн. евро без ДДС, а на Сдружение „Лена-Галчев” – 23.2 млн. евро без ДДС, или цената на определения изпълнител е с почти 3 млн. евро по-висока от най-ниската оферирана, т. е. обектът се оскъпявал с 15%.
Комисията счела, че възлагането на обекта на първия участник, предложил отбив от 10%, би подложило изпълнението му на риск, стана ясно от отговора на Плевнелиев. При втората оферта пък отбивът от 15% не бил изчислен върху цялата стойност, което било в противоречие с инструкциите. Предложената оферта на „Лена – Галчев” отговаряла на всички условия, твърди министърът. Нещо повече, при евентуално неизпълнение от първия участник понесените от изпълнителя щети щели да бъдат много повече от разликата в офертите от 3 млн. евро. Решението за избор на изпълнител на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” от 29.01.2010 г. не било обжалвано.
В репликата си Петърнейчев обърна внимание на факта, че освен предложената най-високата оферта избраната фирма нямала никакъв опит в пътното строителство. Докато първият участник дал ниска цена, защото имал собствена материална база (асфалтови и бетонни центрове и др.), а спечелилият участник тепърва трябвало да наема подизпълнители, отговарящи на тези условия. Депутатът намери противоречие в думите на министъра, който твърдял, че най-важното за един обект била предложената цена, и направи аналогия със свещениците, които съветвали миряните да не гледат действията им, а да слушат казаното от тях.
„Не знам защо твърдите, че „Лена – Галчев” нямат опит, след като Вие искахте да подпишете с тях милиарден проект за АМ „Тракия” и го подкрепяхте години наред”, контрира Плевнелиев и заяви, че докато е министър, няма да се набърква в нито една обществена поръчка и ще разчита за това на специалистите. Най-важното е не цената на един обект, а качеството и срокът на изпълнението му, добави още Плевнелиев.
Рехабилитацията на Лот 22 е част от проекта „България – Транзитни пътища V”, финансиран от ЕИБ и държавния бюджет в съотношение 65/35. Първата копка на обекта беше направена на 14 ноември 2010 г. при Варвара. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура”, а срокът за изпълнението му е 24 месеца.
 

Related posts

Министър Терзиева ще открие ремонтираната болница във Велинград

С „обявяване на благодарност”, „писмена похвала” и допълнителен платен отпуск наградиха 66 полицаи, пожарникари и спасители

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към 43-ото Народно събрание