Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Как в Пазарджик не проработи идеята „вътрешноградските разговори – с код на населеното място” от днес
novini Uncategorized

Как в Пазарджик не проработи идеята „вътрешноградските разговори – с код на населеното място” от днес

Според идеята на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от днес трябваше да бъде въведено т. нар. закрито номеронабиране, т. е. при избиране на телефонен номер в рамките на същото населено място той да бъде предхождан от географския му код, който за Пазарджик е 034, за Пловдив – 032, София – 02, и т. н. Пак според указанията на комисията, при пропуск трябваше да се задейства обаждане на оператор, който да коригира грешката и да напомни за кода, и така – цели 6 месеца.
Проверка на „Виделина” установи, обаче, че в Пазарджик нещата си вървят по старому и номерата се избират без проблем по начина, познат ни досега. От читатели пък разбрахме, че не успяват да се доберат до някои номера, което означава, че новото номеронабиране е проработило частично.
Вчера комисията разпространи съобщение, според което до 00:00 ч. на 10 март всички предприятия, предоставящи обществена гласова услуга, трябваше технически да са осигурили избирането на фиксирани номера с „0” и код на населеното място. От тази нощ избирането на номерата по стария начин следваше да бъде преустановено, като не се допусне паралелното използване на открито и закрито номеронабиране. Това задължение произтичало от Наредба № 1 от 22 юли 2010 г. за правилата за разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена, в сила от 17.08.2010 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 17 август 2010, изм., ДВ, бр. 12 от 8 февруари 2011).
„В резултат от въвеждането на промяната, наложена от КРС, от 10 март начинът на набиране на всички видове номера в България ще бъде унифициран, което ще бъде в полза както за потребителите, така и за конкуренцията на пазара”, гласи прессъобщението.
 

Related posts

Социалното министерство се задейства след разследване на bTV

Задигнаха девет метални тръби за поставяне на пътни знаци

Задържаха водач с 1.78 промила