Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Координацията на спешната помощ в рисковите зони при инциденти обсъдиха днес представители на областите Пловдив, Пазарджик и Смолян
novini Uncategorized

Координацията на спешната помощ в рисковите зони при инциденти обсъдиха днес представители на областите Пловдив, Пазарджик и Смолян

 

 

 

 
На работна среща, инициирана от областния управител на Пазарджик, д-р Дончо Баксанов, днес беше обсъдена възможността за създаване на по-добра координация в дейността на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян, при усложнена обстановка и в зони с повишен риск, гранични за две съседни области.
Участие в срещата взеха заместник областният управител на Пловдив Розалин Петков, директорът на ЦСМП – Смолян, д-р Бойка Янева, експерти от смолянската областна администрация, директорът на РЦЗ – Пазарджик, д-р Лина Веселинова, директорът на ЦСМП – Пазарджик, д-р Надка Пангарова, завеждащият филиала на спешна медицинска помощ в Пазарджик, д-р Николай Дойчинов, и заместник областният управител на Пазарджик, Дафинка Семерджиева.
Три са рисковите зони, в които екипите на ЦСМП от област Пазарджик срещат трудности при възникване на инциденти и усложнена зимна обстановка, стана ясно в дискусията.
Първите две зони обхващат участъци от АМ „Тракия” – на изток от тунела „Траянови врата”, до границата между областите София и Пазарджик и на границата между областите Пазарджик и Пловдив, в района на летището. И в двата случая екипите на ЦСМП нямат възможност за движение в обратна посока и използват обходни маршрути, което забавя тяхната реакция.
Трета зона касае участък в южната част на област Пазарджик, граничещ с област Смолян, в местността на язовир „Доспат”, около Сърница, от който екипите на ЦСМП във Велинград и Батак се намират на повече от 50 км и не могат да реагират бързо при инцидент. Идеята е екипите на ЦСМП област Смолян, които са само на 9.5 км разстояние от тази зона, да оказват първата помощ до пристигането на екипите от Пазарджишко.
Участниците в срещата обсъдиха и други въпроси, касаещи работата на ЦСМП в отделните области, и съвместните им действия с цел оказването на спешна помощ в кризисни ситуации. Предстои областният управител на Пазарджик да изготви предложение до МЗ за регламентирането на съвместни дейности и координация между ЦСМП в областите и телефон 112 при извънредни ситуации в т. нар. зони с повишен риск, намиращи се на границата на две области. Предложението на Дончо Баксанов ще бъде подложено на обсъждане, допълнение и становище от всички областни управители, тъй като това са въпроси, засягащи всички региони на страната.

Related posts

Eurobank придобива клоновата мрежа на Алфа Банк в България срещу 1 евро

Момче от с.Драгиново издаде първата си книга „Думите на щастието“

Защо ме е изтрил този, бе? Я да видим!