Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Ломска фирма чака 1.5 млн. от Община Велинград, магистратите продължават казуса през септември
novini Uncategorized

Ломска фирма чака 1.5 млн. от Община Велинград, магистратите продължават казуса през септември

Ломското дружество „Булмия 21” ООД се опитва да си прибере чрез съда 1.5 млн. лв. от Община Велинград. Парите са остатък от дължима сума за извършени СМР на обект „Реконструкция на главен водопровод, сключен между Община Велинград и „Евинис” ООД, Лом. През 2007 г. дружеството е сключило договор с Община Велинград за изпълнение на обществена поръчка за реконструкция на главния водопровод в местността „Чукура”. Проектът е одобрен за финансиране по програма САПАРД. През 2009 г. последното е прехвърлило вземането си на „Булмия 21”.
В началото на май стана ясно, че причината за орязаните повече от 1.5 млн. лв. е анекс, сключен между местната администрация и ДФ „Земеделие” на 30 май 2008 г., подписан от кмета Иван Лебанов. С допълнителното споразумение Общината поискала удължаване на срока за изпълнение заради тежката зима същата година и обстоятелството, че ниските температури не позволяват на залепващата тръбите машина да работи. Искането било удовлетворено, а отлагането на изпълнението за по-подходящо време не се отразило на стойността на СМР. Когато парите свършили, проектът замръзнал на 1.5 км от пречиствателната станция, в момента Общината търси финансиране за финализирането му.
От фонда отказват да платят с аргумента, че всяко отклонение от първоначалния проект е недопустимо, опорочава обществената поръчка и няма как да бъде обезпечено.
Днешното заседание беше кратко, тъй като не се явиха представители на финансиращия орган, а поради големия обем на работата вещото лице не беше изпълнило задачата, за която настояват от фонд „Земеделие”, в срок. Делото ще продължи в края на септември.
 

Related posts

Общински съвет прие бюджет 2015 година на Община Велинград

Велинградското БСП подкрепя Станишев

И инспекцията по труда не може да помогне на работниците без заплати от Велинград