Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Неизправни основни изпускатели на три микроязовира в областта и обрасли речни корита установи проверка
novini Uncategorized

Неизправни основни изпускатели на три микроязовира в областта и обрасли речни корита установи проверка

През месец май, по заповед на областния управител на Пазарджик, комисия провери водните обекти и проводимостта на речните корита в областта. Председател на комисията е инж. Николай Манолов, главен експерт в отдел „Държавна собственост” в областната администрация. В състава са и експерти от Басейнова дирекция – Пловдив, Районно бюро – Пловдив, РДГ и РИОСВ – Пазарджик и областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Установено бе, че основните изпускатели на някои микроязовири не са в добро техническо състояние или изобщо не работят, което създава невъзможност да се контролира нормалният обем на водата в яз. „Сбор -1”, яз. „Росен”, яз. „Баталиите” в землището на Ветрен, яз. „Бойково ливаде” в землището на Оборище. При някои язовири и речни корита има дървесна и храстова растителност, която нарушава проводимостта на водата – яз. „Мененкьово”, „Мильово дере”, „Баня-3”, яз. „Блатница” в землището на Стрелча и по-голямата част от микроязовирите на територията на община Пазарджик.
В участъка от прелеза на ЖП линията Септември-Велинград, до регулацията на Варвара в река Чепинска има изсъхнали, нападали в реката дървета, както и прораснали в подпорната стена на пътя Варвара-Велинград, което създава предпоставки за забентвания при проливни дъждове и нарушения на пътната инфраструктура. Заради натовареността на движението почистването не може да започне преди старта на плановия ремонт.
Съгласно предписанията на междуведомствената комисия в срок до 30 август кметовете от областта трябва да предприемат мерки за поддържане на безопасно водно ниво, за ликвидиране нерегламентираните сметища в коритата на реките и за почистването им.
 

Related posts

Продължава Международният фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Дъга над Клептуза“

Ваньо Танов: Във всички проверени бензиностанции има прибавяни други компоненти към горивата

„Караоке“ пяха в Брюксел на 3-ти март