Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Ново обвинение, този път за щети от 345 418 лв., повдигна прокуратурата срещу бивш кмет на Велинград, появи се името на сина на ексдепутат от ДПС
novini Uncategorized

Ново обвинение, този път за щети от 345 418 лв., повдигна прокуратурата срещу бивш кмет на Велинград, появи се името на сина на ексдепутат от ДПС

95% аванс превел Атанас Водев на фирмата изпълнител, собственост на сръбски гражданин?!?

 

Ново обвинение срещу бившия ВрИД кмет на Велинград през 2005 г. – Атанас Водев, повдигна прокуратурата днес, този път за причинени на Община Велинград имуществени вреди в размер на 345 418 лв. – цялата стойност на неизвършените СМР по програмата за преодоляване на щетите от наводненията от лятото на 2005 г. Общата стойност на договора между Общината, подписан от Водев в качеството му на кмет, и изпълнителя „Транков БГ” ЕООД – София, е 1 421 706 лв. Средствата са отпуснати от тогавашното министерство на Емел Етем. Съгласно сключения на 17 септември 2005 г. договор Общината предоставила авансово на фирмата 95% от сумата в срок от 3 дни. Още на следващия ден от дружеството източили сумата и оставила наетите подизпълнители с празни ръце, стана ясно на днешното заседание. Друг интересен факт е, че управителят на дружеството – сръбският гражданин Слободан Джорджевич, е напуснал страната през юли същата година, и не е ясно как неговият подпис седи под договора с Общината, сключен през септември.
Припомняме, че делото срещу Водев се гледа за трети път в Окръжен съд, след две поредни присъди и две обжалвания в Апелативния съд в Пловдив. Предишното обвинение срещу него беше за причинени щети на Общината за 28 хил. лв., които Общината трябвало да задържи като гаранция.
На днешното заседание бяха изслушани показанията на управителя на един от подизпълнителите – „Геотранс”, който поел ангажимент да извърши възстановяване на свлачището в Сърница и скъсаните бетонови диги на р. Чепинска. По някое време той получил 70 хил. лв. и макар че свършили работата на 150%, защото в хода на ремонтите постоянно възниквали нови задачи, не получили остатъка от обещаните общо 300 хил. лв. Управителят Янев и неговите колеги обясниха, че не са работили с документация, не са наясно дали има разработен проект и не са виждали КСС. Единственият документ, по който работили в Сърница, бил екзекутивен чертеж.
Показания даде и Стоян Дулев, кмет на Велинград след проведените през есента на 2005 г. частични избори. Той заяви, че не е разпореждал ревизия на предшественика си, но знае за въпросния договор, тъй като извършена финансова ревизия на Общината през 2006 г. установила незавършени СМР, за които юристите завели срещу софийската фирма граждански иск, спечелен от Общината.
Адвокатът на Водев поиска да бъдат допуснати двама нови свидетели – Руслан Райчев от РДНСК, Пазарджик, и Александър Палчев. Името на последния беше неколкократно споменато от представители на подизпълнителя като лице, с което те контактували и се договаряли за СМР. Александър Палчев е син на Иван Палчев, бивш депутат от ДПС от Батак във ВНС и 36-то НС (1991-1994).
 

Related posts

Ракитовец скатал 141 хил. лв. данъци

Едномесечен срок даде съдът за споразумение между смолянско дружество и Мюсюлманското настоятелство – Велинград, за уреждане на дълг от 400 бона

Иван Лебанов получил „Москвич“ за първия български медал от зимна Олимпиада