Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Няма задържани при операцията срещу ислямистка организация, иззета е литература
novini Uncategorized

Няма задържани при операцията срещу ислямистка организация, иззета е литература

Няма задържани лица в Пазарджишко във връзка с специализираната операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" от МВР, ДАНС и прокуратурите в Пазарджик, Благоевград и Смолян.  Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, ръководител на група през периода 2008-2009г.
Специализираната операция е плод на
2-годишно наблюдение. Това съобщи за „Радио Пазарджик“ говорителят на Окръжната прокуратура Снежана Стоянова. В разследването са използвани и специални разузнавателни средства. След претърсванията на три адреса в община Велинград са иззети книги и ръкописи на арабски език, както и компютри. Открито е и голямо количество пари. Претърсени са и адреси в град Сърница и в село Кандови. Поне два месеца ще се установява съдържанието на иззетата литература на арабски език.
Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Пазарджик.
Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр.Айндховен -Холандия и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите от 11.09.2010г. централата и е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

Related posts

Четирима отмъкнали семеен микробус, натоварен с дърва, след побой над собствениците

Трима пияни шофьори са задържани през изминалото денонощие

Новини 24.08.2010