Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
novini Uncategorized

Обявиха грипна епидемия в Пазарджик

Детските отделения в болниците в цялата област Пазарджик навсякъде са пълни. В общините Велинград, Септември, Пещера не стигат легла във вътрешните отделения и болните са препращани към Пазарджик, а по-леките случаи на усложнения след грипа, в това число и пневмонии, са изпращани за домашно лечение. Това докладваха директорите на болници на територията на област Пазарджик на днешното заседание  на Регионалния пандемичен комитет.
Според данните от няколко наблюдавани практики на общопрактикуващи лекари спад на заболеваемостта е имало в началото на седмицата, но към момента болните са 444 на 10000. Миналата седмица случаите на усложнения след остри респираторни заболявания – пневмониите, са били 18 на ден, но през тази седмица са значително по-малко – 19 случая за цялата седмица, съобщи д-р Магдалена Станева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ-Пазарджик. В най-голямата болница в Пазарджик – "МБАЛ Пазарджик", двете детски отделения са изцяло запълнени, като се наблюдава трайна тенденция на нарастване на грипоподобни заболявания, заяви д-р Пенко Кацарски, директор на "МБАЛ-Пазарджик". Почти на 100% общопрактикуващите лекари в Пазарджик са получили антивурисните средства – Тамифлу и Реленца, които са осигурени от Министерство на здравеопазването и се раздават от РИОКОЗ. На всички пазарджишки лекари са изпратени още преди десетина дни уведомителни писма за антивирусните средства и благодарение на създадената организация медикаментите са вече в практиките. Единствено една практика в Драгор и една в МБАЛ-Пазарджик не са получили антивирусните средства, които са разпределени за тях. Д-р Станева съобщи за тежък случай на 21-годишен младеж, който е на лечение в болница във Велинград. "Състоянието му е тежко, разпоредили сме да бъдат взети проби от него", допълни още д-р Станева.
 

Related posts

Заловиха в Ракитово пазарджиклия с 1.25 промила концентрация на алкохол

Заради неподменени летни гуми днес автомобили закъсаха по пътя Батак-Доспат и Белово-Юндола, от ОДМВР апелират към водачите да се движат с повишено внимание

Изложба „От пленерите”