Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • От 7 на 4 години намалиха присъда на мъж, който похитил майката на децата си и я принудил да направи аборт
novini Uncategorized

От 7 на 4 години намалиха присъда на мъж, който похитил майката на децата си и я принудил да направи аборт

Апелативният съд в Пловдив намалил от 7 на 4 години присъда на пазарджишките си колеги по отношение на Костадин С. Въззивната инстанция приела като смекчаващи обстоятелства желанието му да запази съжителството с майката на децата си, погасяването на нейните кредити, както и желанието на двете им деца да живеят на всяка цена с него и, от друга страна, установил липса на интерес към тях от страна на майка им, заради което намалил наказанието на Костадин.
В началото на януари пазарджишкият окръжен съд определи за Костадин С. наказание 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Костадин беше признат за виновен в извършването на три престъпления – отвличане на бременната Екатерина М. чрез заплаха с нож, противозаконното й задържане, като през това време й е нанасял системен побой, а на 4 март 2010 г., чрез използване на заплахи и сила, я принудил да направи аборт против волята си. Магистратите уважиха гражданските искове на пострадалата и й присъдиха 11 хиляди лева обезщетение.
Костадин С. и Екатерина М. имат зад гърба си 12-годишен съвместен живот на съпружески начала и две деца – на 8 и на 13 години. Костадин често оставал без работа и не внасял пари в семейния бюджет, на два пъти ходил да работи в чужбина, без да праща средства за издръжка на семейството си. Освен това обиждал Екатерина, и тя, макар да правела компромиси в името на децата си, през есента на 2008 г. решила да се раздели с него и заживяла в къщата на баба си във Велинград, намерила си работа в хотел. Междувременно започнала връзка с друг мъж, от когото към края на януари 2009 г. разбрала, че е бременна.
По нейни думи на 17 февруари 2009 г. Костадин се появил в къщата, разбил с бухалка входната врата и като я скубал за косата, удрял и заплашвал, я принудил да го последва в Хаджиево, заедно с децата. Там я държал против волята й, следвал я навсякъде, дори до тоалетната на двора, тя нямала свободата да излиза сама, не можела да говори с никого, защото Костадин държал у себе си мобилния й телефон и личната й карта. Като разбрал, че е бременна, я завел на проверка в болница, а след отказа й да махне детето й нанесъл жесток побой. На 4 март я принудил да абортира, като през цялото време стоял пред вратата на болничната стая, казвал й какво и с кого да говори. Страхът, който тя изпитвала и заради побоя, не й позволил да се оплаче на екипа, но няколко дни по-късно, като ползвала телефон на друга пациентка, успяла да се свърже с майка си и с нейна помощ напуснала болницата.
 

Related posts

От Варвара стартира Лот 22 Б на проекта „България-Транзитни пътища V” – от АМ „Тракия” до Юндола

Изпълнителният директор на БАККО: „Поведението на БТВ е дискриминационно“

Велинградските хотелиери се включиха в международната среща в Пловдив