С откритие може да се похвали националната експедиция за проучване и картиране на пещери „TERRA BESSICA – 2014 ”. Тя се проведе в района на Ракитово и включваше проучване на пещерите „Лепеница” и „Тупаров чарк”.

Организатори на експедицията са Българска федерация по спелеология и Сдружение „Суткя”. Освен домакините от „Суткя”, в експедицията са се включили пещерняци от още три дружества членове на Българската федерация по спелеология – пловдивското „Пълдин” (най-многобройната, участва за пръв път) и софийските „Хеликтит” и „Кейвинг”. Групата от „Хеликтит” е открила и картирала две вертикални дупки блидо до Бундов връх (в района на Качаков чарк, Чукурска поляна). Едната от дупките са нарекли Бундевата, а другата носи името Властелина. Бундевата дупка е с дълбочина над 40 метра, а Властелина – около 20 метра. Проучванията им ще продължат.

Експедицията е финансирана изцяло от ракитовското дружество. Лагерът е бил устроен на Качаков чарк.

В пещера „Лепеница” пещерняците са минали през първия сифон и са стигнали до втория, като са направили прекартиране. Изводите им са, че е наложително да се прекартира не само първият, но и вторият етаж на пещерата, за който има карта само на 750 метра и да се започне картирането на третия етаж. Пещера „Лепеница” се нуждае от още много и задълбочени проучвания и затова е от голямо значение, че в експедицията за първи път се е включил представител на Българската академия на науките – Петър Стефанов от Геофизичния институт. Той е започнал работа по проучването на водите, като е взел и проби от пещерите „Лепеница” и „Тупаров чарк”. Намеренията му са да разшири полето на действие, като проучи и състава на другите води в региона. Председателят на ракитовското дружество Свилен Топчиев отбелязва и създадените връзки между ракитовските пещерняци от „Суткя” и колегите им от най-старото и най-силно в Южна България дружество „Пълдин” от Пловдив. Пловдивчани имат много богат опит, който помага и за възстановяването на пещерното дружество в Пещера. Общото мнение на спелеолозите е, че трябва да продължат геофизичните проучвания на пещерите около Ракитово и Велинград. „Лепеница” крие още много научна информация, която чака да бъде открита и използвана. Началото е поставено, но има работа за още много пещерни експедиции, обобщава Свилен Топчиев. Вече е дадено началото и на научни изледвания на „Лепеница” от представители на геофизичния институт при БАН.

Използвана е информация от Темпо и Сдружение „Суткя”

 

pz-info.com