Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Партньорството между „Джуниър Ачийвмънт България” и СОУ „Георги Бенковски” – Пазарджик, продължава и след тазгодишната Седмица на предприемачеството
novini Uncategorized

Партньорството между „Джуниър Ачийвмънт България” и СОУ „Георги Бенковски” – Пазарджик, продължава и след тазгодишната Седмица на предприемачеството

„За някои предприемачеството е крастав вълк, който трябва да се убие. За други то е крава, която може да се издои. Малцина виждат в него коня, който тегли каруцата”. Тази мисъл на Уинстън Чърчил бе една от отправните точки в интегрирания урок на тема ”Стил и прецизност на информационно-комуникационното общуване в сферата на предприемачеството”.
На 25 ноември форумът събра ученици от СОУ „Георги Бенковски” – Пазарджик, СОУ „Васил Левски” – Велинград, и НФСГ – София. Възпитаниците на „Джуниър Ачийвмънт България” работят по различни бизнес образователни програми и за втора поредна година демонстрират знания, компетентност и креативност в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Десет екипа в продължение на 3 часа работиха по мисли на известни личности, трасирали пътя на предприемаческото търсене: Питър Дракър, Йозеф Шумпетер и др. Среща си дадоха младежкият ентусиазъм, умението за екипна работа и убедителното презентиране. Учениците бяха поздравени от ст. експерта Дора Дулчева от РИО – Пазарджик, и директорите на СОУ „Георги Бенковски” – Наталия Александрова, и на СОУ „Васил Левски” – Емил Моллов. Форумът бе повод за професионално удовлетворение и на преподавателите Лилия Чаушева, Людмила Кьосова и Мая Гешева.
 
Световната седмица на предприемачеството създаде поле и за други изяви на учениците от паралелки „Предприемачество и бизнес” в училището домакин. На 18 ноември се проведе интегриран урок с ученици от ІІІ „в” и от ХІІ „в” клас на тема „Да направим нашия град по-красиво място за живеене”. Младите предприемачи започнаха от родното училище. Сформираха се 4 екипа, които работиха под ръководството на учителите консултанти Стефка Михайлова, Лилия Чаушева, Петя Дарджикова и Мария Чулева – родител. Всеки екип предложи идея и творческо решение за използването на отпадъчни материали. Първият екип боядиса пейките в двора на училището, вторият изработи кегли от бутилки за минерална вода, третият – ключодържатели и домашни престилки. Изработените предмети бяха дарени на деца със СОП и на ПИГ. Предприемачи от X „а” клас организираха викторина „Весело кино” за учениците от начален етап.
Програмите и инициативите на „Джуниър Ачийвмънт България” промениха нагласите, повишиха мотивацията, стимулираха креативността у младите хора. Учениците с нетърпение очакват следващата среща на младите предприемачи, чийто домакин ще бъде НФСГ – София.
 

Related posts

Конфискуваха цигари без бандерол от магазини и частен дом

Отново задържаха извършители на незаконна сеч

Полицията в Пазарджик издирва Елена Вранчева